KADROVI I IZ ISTRE

Hrvatski astronomi otkrili novi meteorski roj: LISTOPADSKI ZETA PERZEIDI SNIMLJENI I IZ HUMA

| Autor: Dorian Božičević
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Kako prenosi Centralni biro za astronomske telegrame (CBAT) Međunarodne astronomske unije (IAU), 28. listopada, dr. Denis Vida sa Sveučilišta Western Ontario i predsjednik Astronomskog društva Pula Damir Šegon iz Hrvatske meteorske mreže (HMM) prijavili su izboj meteora sa radijantom u Perzeju odnosno 14 meteora koje su zabilježile kamere Globalne meteorske (GMN) mreže u noći 24. listopada ove godine, javljaju iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Polovina meteora je opažena u prvih 30 minuta aktivnosti, a aktivnost je trajala ukupno 3 sata.

Potraga za matičnim tijelom ovih meteora prema orbitalnim elementima za sada nije dala rezultata. Novi meteorski roj je službeno upisan u Radnu listu meteorskih rojeva Međunarodne astronomske unije (IAU) pod brojem 1131 te je nazvan Listopadski zeta Perzeidi (OZP).

Foto

Novi meteorski roj snimljen i iz Hrvatske (Foto: Hrvatski astronomski savez)

Globalna meteorska mreža je projekt izrastao iz Hrvatske meteorske mreže i danas na globalnoj razini broji više od 300 kamera u preko 30 zemalja svijeta.

Pet od četrnaest meteora zabilježile su kamere Hrvatske meteorske mreže i to u Humu (Istra), Zadru, Virovitici, Đakovu, Ogulinu, Požegi te na Mosoru (Split), Čiovu, Korčuli i Hvaru na brdu Humac ponad Jelse.

Projekt Hrvatske meteorske mreže je proteklih godina dijelom financiran i održavan kroz Hrvatski astronomski savez odnosno Javne potrebe u tehničkoj kulturi Republike Hrvatske (Hrvatsku zajednicu tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja).

Foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater