ZAGREB

Predstavljeni uspostavni istraživački projekti Hrvatske zaklade za znanost 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) svečano je predstavila uspostavne istraživačke projekte u ponedjeljak u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u u Zagrebu.

Državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) Tome Antičić istaknuo je kako su ovo ključni projekti za znanstvenu izvrsnost i međunarodnu relevantnost. Oni potiču izvrsnost i inovativnost, napomenuo je dodavši kako ti projekti imaju i međunarodno značenje za progres.

Predsjednik Upravnog odbora HRZZ, akademik Dario Vretenar naglasio je da HRZZ neovisno i samostalno vodi postupak vrednovanja znanstvenih projekata.

Dosad je za tisuću projekata izdvojeno oko milijardu kuna, napomenuo je dodavši kako je HRZZ u 2019. godini dodijelio oko 200 milijuna kuna.

Naglasio je da sredstva dodjeljuju kroz javne natječaje po načelu izvrsnosti te dodao da se projekti odabiru na panelima hrvatskih znanstvenika i uz ocjene inozemnih recenzenata.

Rad na projektima, napomenuo je, traje pet godina, a ove će godine biti uplaćeno više od 21 milijun kuna. Tijekom pet godina HRZZ će uplatiti 75 milijuna kuna, dodao je Vretenar.

Izvršna direktorica HRZZ-a Irena Martinović Klarić najavila je pokretanje nove mrežne stranice HRZZ-a na kojoj će svoja istraživačka postignuća objavljivati znanstvenici. 

Do ljeta ćemo, istaknula je, raspisati i novi natječaj za poslijedoktorande te dodala kako je u natjecanju za dodjelu sredstava posebno važan institut internacionalizma.

To znači, napomenula je, da se u projekte uključe znanstvenici iz drugih država.

Na natječaj za 2019. prijavljeno je 17 projekta iz prirodnotehničkih znanosti, 16 iz prirodoslovnih, 9 iz biomedicinskih i 9 iz humanističkih znanosti sa 6 hrvatskih sveučilišta i 9 znanstvenih instituta.

Od ugovorenih uspostavnih istraživačkih projekata koordinator Vilim Filipović s Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavio je projekt "Podpovršinski preferencijalni transportni procesi u poljoprivrednim padinskim tlima", Stana Tokić s Medicinskoga fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku predstavila je projekt "NGS analiza transkriptoma MAIT i ydT limfocita: fenotip, funkcija i raznolikost TCR klonova u podlozi razvoja vulgarne psorijaze", Mario Katić sa Sveučilišta u Zadru predstavio je projekt "Jadranska maritimna hodočašća u lokalnom, nacionalnom i transnacionalnom kontekstu".

Koordinatorica Danijela Šantić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo predstavila je projekt  "Ekologija aerobnih anoksigenih fototrofa u Jadranskom mor", Šandor Ileš s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu projekt "Prediktivno upravljanje dinamikom vozila", Ana Bobinac s Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci projekt "Vrijednost u zdravstvu: emprijska istraživanja i aplikacija".

Na kraju su predstojnik Sektora za računalne sustave Emir Imamagić i voditelj Službe za podatkovne usluge i kolaboracijske alate Draženko Celjak predstavili program Sveučilišnoga računskog centra (SRCE) za voditelje uspostavnih istraživačkih projekata

Program "Uspostavni istraživački projekti" razvijen je kako bi se osiguralo podupiranje razvoja samostalnih istraživačkih karijera mladih znanstvenika i novih istraživačkih skupina koje se bave međunarodno prepoznatljivom i nacionalno relevantnom tematikom. 

Natječaj je koncipiran kao nastavak poslijedoktorskog usavršavanja ciljajući na onaj trenutak karijere u kojem je mladi znanstvenik spreman razviti nove istraživačke teme i metodologije te uspostaviti novu istraživačku skupinu.
Petogodišnjim financiranjem pruža se čvrst temelj za istraživačko osamostaljivanje i uspješnu provedbu međunarodno kompetitivnog projekta, jer omogućuje financiranje troškova istraživanja, nabave ključne znanstvene opreme, zapošljavanje članova nove istraživačke grupe te diseminaciju, suradnju i usavršavanje za članove istraživačke grupe.

Ukupni je proračun programa "Uspostavni istraživački projekti" za 2019. godinu iznosio 20.000.000,00 kuna, a najveći je iznos financiranja po projektu 1.500.000,00 kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini