KRENIZDRAVO.HR

ZUJANJE U UŠIMA ILI TINITUS - pogađa svaku petu osobu, a evo kod koga se najčešće javlja

| Autor: Krenizdravo.hr
(Arhiva)

Iako je iritantno, zujanje u ušima obično nije znak nekog ozbiljnijeg stanja. Radi se o čestom problemu koji pogađa jednu od pet osoba

Zujanje u ušima (tinitus) je osjet zvuka u uhu koji se očituje kao šum, zujanje, zviždanje ili zvonjava, u odsutnosti zvučnog podražaja. Tinitus nije bolest, već simptom kojega može izazvati veliki broj stanja ili bolesti.

Istraživanje objavljeno u poznatom američkom medicinskom časopisu The American Journal of Medicine pokazuje nekoliko potencijalnih rizičnih čimbenika koji mogu igrati važnu ulogu pri nastanku tinitusa.

Istraživanje je provedeno na 14178 sudionika, a pronađeno je da od tinitusa češće obolijevaju starije odrasle osobe, bivši pušači te osobe s hipertenzijom i oštećenjem sluha. Osim toga, izlaganje glasnim okolnostima može također uzrokovati tinitus, a pokazuje se i povezanost s generaliziranim poremećajem anksioznosti.

Zvuk može biti tih ili glasan, može se pojaviti u samo jednom ili pak oba uha. U nekim slučajevima zvuk može biti toliko glasan da može utjecati na sposobnost koncentracije ili onemogućiti osobi da čuje ostale zvukove. Pojedinci kod ovog stanja često razviju i depresiju.

Vrlo važni istovremeni simptomi su gubitak sluha, vrtoglavica, bol u uhu i iscjedak iz uha. Ako se javljaju, obratite se svom liječniku! Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum