KRENIZDRAVO.HR

TKO SE BOJI BRAKA JOŠ? Strah od braka postoji - no, može li se pobijediti?

Gamofobija je iracionalni strah od braka. Dok neki jedva čekaju trenutak izricanja sudbonosnog DA, za neke je to potpuno drugačija priča

| Autor: Krenizdravo.hr
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ovu neobičnu fobiju karakterizira intenzivan strah od vjenčanja i obvezivanja na brak, kao i zastrašujuća pomisao provođenja cijelog života s nekom osobom. Osoba koja ima gamofobiju može biti u normalnoj romantičnoj vezi s nekim, ali pri samom spominjanju braka, ona će nestati glavom bez obzira. Mnogi često miješaju gamofobiju s filofobijom (strah od zaljubljivanja), ali riječ je o potpuno drugačijim strahovima.

Gamofobija se najčešće javlja kod muškaraca, ali može biti prisutna i kod žena kao strah od udaje. Muškarci se boje vjenčanja zbog osobnih, financijskih i socijalnih rizika koji dolaze zajedno s brakom, a uz to je prisutan i strah od vezivanja kod nekih muškaraca koji dodatno povećava gamofobiju.

Osobna nesigurnost može biti glavni uzrok gamofobije zato što brak ne dolazi baš tako lako nego uz još mnogo dodatnih odgovornosti i obveza. Upravo to može muškarce preplašiti i izazvati strah od odgovornosti koja ga čeka ako se odluči za brak. U braku dijelite apsolutno sve osobne, društvene i materijalne stvari s drugom osobom.

Nadalje, ako je osoba doživjela uznemirujuće ili neugodno iskustvo u vezi bračnog života (npr. razvod roditelja tijekom djetinjstva, gledanje roditelja ili drugih bračnih parova tijekom svađe, prethodni neuspjeli brak, bračna izdaja ili prevara), može imati negativnu sliku općenito o zajedničkom životu s nekim drugim. Gamofobija se zaista može razviti iz straha od doživljavanja takvih rizika i ranjivosti.

Kao i mnoge druge fobije, gamofobiju također može pratiti neki mentalni poremećaj u pozadini, kao što i sama gamofobija može biti uzrok nastanka nekog poremećaja. Strah od vjenčanja i predanosti drugoj osobi može biti podloga za razvoj depresivnih poremećaja. Možda je osoba spremna za brak, ali je samo uplašena uz manjak samopouzdanja.

Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater