KRENIZDRAVO.HR

STALNO STE NA WC-u? Istražujemo zašto se javlja učestalo mokrenje i kako ga se riješiti

| Autor: Krenizdravo.hr
(Unsplash)

(Unsplash)


Mokrenje ne smije biti praćeno nelagodom, peckanjem i bolovima. Učestalo mokrenje može vam remetiti dnevne obaveze i noćni san

Učestalo mokrenje je potreba za mokrenjem češće nego što je normalno, odnosno češće od onoga na što ste se naviknuli. Kada učestalo mokrite, količina urina koju mokrite je jednaka ili manja nego je za vas uobičajeno. Učestalo mokrenje može biti problem koji vas prati tijekom dana i noći ili samo po noći.

Često mokrenje obično se javlja kao posljedica poremećaja u donjem dijelu mokraćno-spolnog sustava. Najčešći uzroci mokrenja su upala mjehura i mokraćne cijevi. Učestalo mokrenje kod muškaraca i žena se razlikuje, točnije razlikuju se uzroci učestalog mokrenja.

Učestalo mokrenje kod inače zdravih osoba, može se javiti kao posljedica konzumacije čaja i kave te ostalih kofeinskih napitaka. Najčešći uzrok čestog mokrenja kod djece i žena je urinarna infekcija. Kod starijih muškaraca je u pitanju bolest prostate.

Kako otkriti radi li se o ozbiljnom oboljenju ili tek lažnoj uzbuni? Ako vam se jedan ili dva dana ili pak u ljetnim mjesecima događa da češće i više mokrite, vjerojatno se radi o povećanom unosu tekućine u organizam. Takvo mokrenje uglavnom je praćeno svijetlim urinom i ne izaziva nikakve tegobe niti bolove.

Međutim, ako duže od tjedan dana mokrite više puta dnevno (više nego inače), a mokraća je tamna, najčešće u malim količinama, te je mokrenje praćeno nekom vrstom nelagode – vrijeme je da potražite pomoć liječnika.

Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater