SUPERNAMIRNICE

PROLJETNI DETOKS ZA PODIZANJE VITALNOSTI: Šparuge, maslačak, artičoke, limun najbolji saveznici jetre

| Autor: Glas Istre
Šparuge (Milivoj MIJOŠEK)

Šparuge (Milivoj MIJOŠEK)


Priroda upravo u proljeće nudi pregršt darova za detoks - artičoke, rikulu, šparoge, maslačak, mladi luk. Često se radi o hrani gorkog i pomalo kiselog okusa, koju zapostavljamo jer smo skloniji slatkim i slanim okusima

Nakon teške zimske hrane, koja donosi umor i letargiju, osobito je jetri, prijeko potreban lagani detoks. Ako je preopterećena toksinima, što je čest slučaj zbog modernog načina života i loše prehrane, smanjuje se stvaranje žuči, koja je potrebna za razgradnju masnoća. To u konačnici dovodi do probavnih i drugih tegoba. Prvi je na udaru žučni mjehur, u kojem se posljedično stvaraju i žučni kamenci.

Priroda upravo u proljeće nudi pregršt darova za detoks - artičoke, rikulu, šparoge, maslačak, mladi luk. Većina tih proljetnih namirnica je zelene boje, što ukazuje na visok sadržaj zdravog klorofila. Često se radi o hrani gorkog i pomalo kiselog okusa, koju zapostavljamo jer smo skloniji slatkim i slanim okusima. No, za zdravu jetru potrebni su svi okusi, a ponajviše gorki najbolje štite zdravlje i čiste vaš organizam.

Sada je sezona šparoga. One sadrže brojne hranjive nutrijente, među kojima su klorofil te folna kiselina, vitamin C i kalij. Šparoge su usto i prirodni diuretik, čime se dodatno potiče ispiranje toksina iz organizma. Što se tiče količine, možete ih jesti bez ograničenja jer imaju nisku kalorijsku vrijednost, a dobrobiti su nemjerljive! Maslačak je odličan saveznik zdravlja jetre. Ova biljka sadrži fitonutrijente, minerale i antioksidanse koji daju potporu jetri i njezinu čišćenju. Uberite svježe listove maslačka te ih dodajte u proljetne salate ili kuhajte čaj od maslačka pa ga pijuckajte u malim gutljajima.

Sikavica (lat. Silybum marianum) jedan je od najsnažnijih i najmoćnijih prirodnih čistača jetre. Njezina aktivna tvar silimarin potiče regeneraciju stanica jetre te obnavlja nastala oštećenja. Ova biljka iz jetre eliminira i teške metale, lijekove, alkohol i druge toksine. Ako nikad niste uzimali sikavicu, započnite s malim dozama te ih postupno povećavajte. Kako se radi o biljci koja intenzivno i temeljito čisti jetru, u početku vam se na koži može pojaviti osip. To je privremena pojava koja će ubrzo proći.

Zahvaljujući svojim alkalnim svojstvima i obilju vitamina C, limun je superzdrav, no morate paziti da koristite onaj iz ekološkog uzgoja. Osim prevažnog vitamina C, ovaj citrus sadrži kalij, magnezij i bakar te pomaže organizmu da bolje apsorbira važne nutrijente iz hrane, poput željeza i kalcija. Stoga, svako jutro natašte popijte čašu svježe iscijeđenog soka od limuna s toplom vodom. To će odmah potaknuti detoks vašeg organizma.

Lanene sjemenke bogat su izvor omega-3 masnih kiselina i vlakana te na sebe vežu toksine iz probavnog trakta, čime pomažu u njihovoj eliminaciji. Za najbolje rezultate, popijte svako jutro čašu tople vode u koju ste prethodno dodali 2 žlice lanenih sjemenki.

Osim što ima antivirusna, antibakterijska i antiseptička svojstva, pa vas lako i brzo rješava mikroba, češnjak sadrži i moćni sumpor. Ova tvar djeluje kao čistač vaše jetre i organizma od toksina. Mnoge kupušnjače, poput brokule, prokulica i cvjetače, sadrže sumpor koji pomaže u razgradnji masnoća tako što potiče stvaranje žuči. I cikla je pravi čistač krvi. U sinergiji ovi antioksidansi izvrsno štite i čiste žučni mjehur i jetru od toksina. Proljeće je vrijeme i ukusnih artičoka. Potiču i proizvodnju žuči, što je osnova čišćenja i zaštite vaše jetre. Usto, artičoke imaju blago diuretsko djelovanje na bubrege te tako potiču eliminaciju otrova nakon što ih je jetra razgradila.

Za proljetni detoks izdvojite barem nekoliko tjedana. Odredite si da u to vrijeme pijete velike količine vode i zdravih biljnih čajeva (maslačak, kopriva). Pripremajte zelene smoothieje, a u proljetne salate uklopite što više spomenutih detoks namirnica. Jedite što više sirovog zelenog povrća, poput baby špinata, kelja, rikule, zelene salate, mladog luka. Meso nije i ne može biti sastavni dio detoks plana, stoga ga obavezno eliminirajte, a izbacite i sve mliječne proizvode, kao i one koje sadrže gluten. Sve to opterećuje vašu jetru toksinima i ugrožava vaše zdravlje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter