PROLJETNO ČIŠĆENJE

Puljanka Dunja Gulin, ekspert za dijete i čišćenje organizma: Moj detoks program ne čisti organizam od toksina, VEĆ PRUŽA TIJELU SVOJEVRSTAN ODMOR OD NJIHOVOG UNOSA

Iako nam se ponekad brza rješenja čine privlačnima, ne smijemo zaboraviti da je naš organizam itekako dobro opremljen za samočišćenje od štetnih i nepotrebnih tvari unesenih u tijelo, a glavnu ulogu u tome igraju jetra, probavni sustav i bubrezi. No, ti su organi često preopterećeni, jer loša prehrana i nezdrave životne navike umanjuju učinkovitost kojom ti organi rade, te s godinama njihov kompromitirani rad dovodi do posljedica po zdravlje i vitalnost, ističe Gulin

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Proljeće je - nakon zime, lockdowna, promjene načina života - idealno vrijeme za detoks. Postoji mnogo programa i vrsta čišćenja tijela, a Dunja Gulin, ekspert za kulinarstvo, dijete i čišćenje organizma, sugerira jedan malo drukčiji detoks. Štoviše, pod vodstvom ove Puljanke počinje i detoks grupa od 10. svibnja.

- Moj detoks program ne čisti organizam od toksina, već pruža tijelu svojevrstan odmor od unosa toksina! Ukusna i zdrava jela te korisni dnevni rituali pomoći će vašim organima zaduženima za detoksikaciju da opet nesmetano i efikasno rade svoj posao otklanjanja i izlučivanja štetnih tvari.

Svake godine u ovo vrijeme riječ detoks najednom postane učestalo prisutna u časopisima o zdravlju, medijima, u reklamama koje prodaju čudotvorne proizvode koji čiste organizam i rješavaju zdravstvene probleme. Iako nam se ponekad brza rješenja čine privlačnima, ne smijemo zaboraviti da je naš organizam itekako dobro opremljen za samočišćenje od štetnih i nepotrebnih tvari unesenih u tijelo, a glavnu ulogu u tome igraju jetra, probavni sustav i bubrezi. No, ti su organi često preopterećeni, jer loša prehrana i nezdrave životne navike umanjuju učinkovitost kojom ti organi rade, te s godinama njihov kompromitirani rad dovodi do posljedica po zdravlje i vitalnost, ističe Gulin.

Nepovoljno djelovanje

Naime, mnoge namirnice koje su dio uobičajene prehrane imaju nepovoljno djelovanje na naše zdravlje: uzrokuju alergijske reakcije, sadrže toksične tvari, potiču stvaranje sluzi, uzrokuju upalne i/ili kisele reakcije u tijelu, ili su teške za probavljanje.

- Ako zaobiđemo takve namirnice, probava i imunološki sustav bit će manje opterećeni, a njihovo izostavljanje iz prehrane omogućit će da se tijelo odmori i da imate priliku osjetiti kako vaš organizam reagira na cjelovitu hranu biljnog porijekla.

Što se to nudi za ručak?

To ne znači da morate zauvijek iz prehrane izbaciti kruh, mliječne proizvode, neke namirnice životinjskog porijekla i sve zaslađivače, ali bilo bi dobro da barem jednom godišnje, na nekoliko tjedana, tijelu pružite priliku da se odmori, obnovi i iscijeli.

No, to zvuči jednostavnije nego što jest. Neprestano sam u kontaktu s ljudima, ponajviše ženama, koje se osjećaju zarobljene u starim obrascima kuhanja, jedenja i ponašanja, i imaju veliku želju nešto promijeniti, posebno u proljeće, ali ne znaju kako i otkuda krenuti.

Svi znamo da je početak najteži, i da ukoliko krenemo na već klimavim nogama, s nepotpunim znanjem i prepuni nesigurnosti, vjerojatnost da ćemo postići trajne promjene znatno je smanjena, navodi Dunja Gulin.

Upravo je iz toga razloga 2017. godine napisala, u suradnji s Mariom Valentićem, detaljan priručnik "Detoks od A do Ž", koji je objavila Planetopija.

On-line program

- Uz taj priručnik, koje je odlična i nužna baza, osmislila sam on-line detoks program koji omogućuje da svi prijavljeni zajedno sa mnom krenu na trotjednu detoks avanturu tokom koje, osim cjelovitih obroka, uvodimo i neke dnevne rituale bitne za održavanje zdravlja, družimo se s ljudima iz cijele Hrvatske koji imaju slične izazove i ciljeve, dijelimo fotografije skuhanih jela putem zatvorene grupe na društvenim mrežama i izmjenjujemo iskustva putem redovitih on-line sastanaka. Sve to jako pomaže da svi uključeni ustraju i osjete dobrobiti koje program pruža. I najbitnije, mnoge se namirnice, recepti, postupci i rituali mogu uklopiti u svakodnevni život nakon programa, te takvim malim koracima s godinama možete steći zdravije životne navike, navodi.

Na kraju još jednom podsjeća da nova detoks grupa kreće u ponedjeljak, 10. svibnja. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na [email protected].

Napitci su vrlo važni

Program detoksa

- Lista nabavke svih namirnica potrebnih za 21 dan

- Plan i upute za pripremu određenih namirnica i jela unaprijed, radi lakše organizacije tjednog kuhanja

- Tri recepta za svaki dan, ukupno 21 recept tjedno (14 recepata za tekuće obroke i sedam recepata za glavne obroke), usmjerenih na korištenje namirnica pripremljenih unaprijed i maksimalnu ekonomičnost. Još dodatnih 15 osnovnih recepata koji će vam pojasniti principe kuhanja osnovnih namirnica

- Motiviranje i komunikacija putem društvenih mreža - zasebna detox grupa samo za polaznike programa

- Sedam zoom sastanaka za cijelu grupu tijekom tri tjedna

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter