NAJNOVIJEIZBJEGAVAJTE OKIDAČE

PREHRANOM PROTIV GLAVOBOLJE Doznajte kako koristiti hranu da biste se riješili migrene

| Autor: Šarlota BRNČIĆ
Ilustracija (Pixabay.com)

U svijetu između 1,7 i 4 posto odrasle populacije pati od glavobolje koja traje 15 dana ili više svakog mjeseca. To je široko rasprostranjen problem: on pogađa ljude bez obzira na njihovo mjesto boravka, starost ili status. Ima širok spektar simptoma: pulsirajuc´a glavobolja, mučnina, slabost, vrtoglavica, zamagljena svijest, povećana osjetljivost na svijetlo, zvukove i mirise, a napad može trajati i do tri dana.

Stručnjaci smatraju da se većina napada može spriječiti iako se način liječenja razlikuje od osobe do osobe. Savjetuju da promijenite svoju prehranu. Možete razmisliti o malim promjenama u prehrani koje bi pomogle u smanjenju migrene. Na primjer, istraživanje objavljeno 2014. godine u časopisu Journal of Headache and Pain pokazalo je da biljna prehrana može smanjiti količinu stresa i migrene. Da biste izabrali pravu hranu za vas, posavjetujte se s gastroenterologom ili nutricionistom. Pored toga, možete učiniti genetski test koji će pokazati koji točno proizvodi mogu biti kontraproduktivni za vas.

Izbjegavajte proizvode koji su »okidači«. Naime, svaka osoba može imati svoj okidač hrane, ali postoji nekoliko osnovnih elemenata koje treba izbjegavati ako često patite od glavobolje. Najvidljiviji i najčešće istraživani medicinski proizvodi koji uzrokuju migrene su alkohol i čokolada. Još jedan zajednički faktor je prerađena hrana. Umjetni zaslađivači, aditivi, nitrati, konzervansi su potencijalni pokretači vaše migrene. Medicinske vijesti iz 2018. godine kažu da stariji sir, suha i dimljena riba također mogu biti okidači za migrenu. A da bi se analiziralo kako hrana utječe na migrenu, dovoljno je čekati 24 sata nakon konzumiranja bilo kojeg od ovih proizvoda.

Znanstvenici preporučuju da se jede što više vitamina B2 - obično lisnato povrće - i koenzim Q10 koji se nalazi u mesu, ribi, maku. Oba ova elementa su uključena u proizvodnju mitohondrijske energije čija je proizvodnja poremećena upravo zbog migrene. Nije potrebno jesti samo ove elemente danima, dovoljno je da pojedete nekoliko zdravih namirnica u trenutku kada počnete imati rane simptome.

Obratite pažnju na prehrambene navike. Još jedan važan faktor koji pogoršava migrenu su skokovi u razini šećera u krvi. Na primjer, ako uzimate previše pauze između obroka, to također može izazvati vaše glavobolje. Stručnjaci preporučuju da jedete proteinske namirnice svaka tri do četiri sata. To mogu biti komadi mesa, orašasti plodovi ili posebne grickalice koje sadrže proteine. Protein vam omogućava da održite konstantnu razinu šećera u krvi, ali konzumiranje ugljikohidrata, naprotiv, povećava fluktuacije.

Čak i ako vam ove metode ne pomažu da smanjite broj i trajanje napada, razmislite o tome da vodite poseban dnevnik za identifikaciju pokretača bola. Zapišite sve promjene koje unosite u prehranu, zapišite koje ste proizvode počeli izbjegavati u posljednje vrijeme i koje ste jeli više nego obično. Nekima se to može činiti kao naporan posao, ali vrijedi ako želite da se jednom zauvijek riješite migrene.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam