PROMOTOR ZDRAVE PREHRANE

Kardiolog, ravnatelj KBC-a Rijeka dr. Alen Ružić svojim primjerom pokazao da mogu smršaviti i ekstremno pretile osobe: Glavna mana hit dijeta je to što ne doprinose promjeni prehrambenih navika, PA IH REDOVITO PRATI PONOVNO DEBLJANJE

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(Boris KOVAČEV/CROPIX)

(Boris KOVAČEV/CROPIX)


Vezivanje za hit dijete donosi obično kratkotrajne rezultate, ali ne utječe na promjenu navika. Kada osoba prekine s takvom dijetom, vraća se starom načinu prehrane i redovito vraća izgubljene kilograme, pojašnjava dr. Ružić

Kardiolog prof. dr. sc. Alen Ružić od svibnja ravnatelj KBC-a Rijeka, poznat je kao veliki promotor zdrave prehrane. Premda je područje njegovog znanstvenog interesa ultrazvuk srca, zatajivanje srca i bolesti srčanih zalistaka, a od 2007. je profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, u žižu medijskog interesa došao je još prije desetak godina kada je smršavio više od 90 kilograma i osnovao kolegij Klinička prehrana na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Ujedno je utemeljitelj Akademskog centra zdravlja u čijem je sklopu Škola mršavljenja, iz koje su proizišle trgovine čajevima Samovar.

Mada bi se ova dva najistaknutija polja interesa dr. Ružića mogla smatrati sasvim suprotnima, oni su itekako povezani. Dapače, nerazdvojni su. Osnovni postulati uče nas od malena da je zdrava prehrana važna za održavanje zdrave tjelesne težine koja je pak važna za očuvanje zdravog srca, između ostalog. No, u želji da se započne zdravije hraniti i više voditi računa o svom zdravlju, čovjek se nerijetko izgubi u šumi informacija koje danas može pronaći na internetu i u časopisima. Koga drugoga pitati za usmjerenje i savjet nego stručnjaka koji se godinama bavi proučavanjem utjecaja hrane na zdravlje. Njegov je osobni problem s pretilošću bio prisutan od djetinjstva. On je osobnim primjerom pokazao kako se uz snagu volje, osobnu energiju i primjenu stečenih znanja na sebi može zdravo i na ispravan način smršaviti. Kaže da se samo počeo pametnije hraniti.

Deblji se lakše debljaju

- Što bi točno značilo pametno se hraniti da bismo bili zdravi i održavali normalnu tjelesnu težinu?

- Kao liječnik i nastavnik Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci godinama vodim kolegij "Klinička prehrana i dijetoterapija" i nastojim promovirati preporuke koje su temeljene za znanstvenim dokazima i dobroj kliničkoj praksi. Izraz "pametne prehrane" je vrlo širok i podrazumijeva odabir hranjenja primjeren osobi, njenoj dobi, potrebama i zdravstvenom stanju. U užem smislu on označava unos kvalitetnih prehrambenih tvari koje imaju pozitivan učinak na ukupno zdravstveno stanje, te koje promoviraju prevenciju bolesti. Povezanost s osjećajem sitosti također je jedan od važnih elemenata odabira načina hranjenja. Način prehrane treba biti individualno prilagođen.

- Je li ona česta izjava "udebljam se od tanjura juhe, a netko jede samo fast food i uopće se ne deblja" zabluda ili činjenica?

- Energetika prehrane i ljudskog tijela je kompleksna pa u nekim slučajevima praksa odista potvrđuje da se neke osobe lakše debljaju od drugih. No, to ne treba biti opravdanje za potpuni gubitak kontrole nad hranjenjem. Ako izuzmemo neke bolesti, stanja i lijekove za koje znamo da vode povećanju tjelesne težine, vrijedi načelo da se osobe koje već imaju višak tjelesne mase lakše debljaju. Naime, masno je tkivo energetski vrlo inertno, tromo, pa kad je osoba već u nekom stupnju debljine, to postojeće stanje smanjuje energetski učinak fizičke aktivnosti. Drugim riječima – unos hrane ima iste učinke, ali fizička aktivnost ima manju efikasnost u pretilih zbog čega se oni onda lakše debljaju.

- Postoji li zaista učinkoviti način stabilnog mršavljenja i kakav bi on bio?

- Jedini učinkovit način stabilnog mršavljenja i dugoročnih rezultata jest trajna promjena navika. Mršavljenje je dugoročni proces i za uspjeh je uvijek potrebno imati čvrstu motivaciju. Zato suvremena medicina mršavljenju pristupa individualno i interdisciplinarno, a u timu osim liječnika sudjeluju nutricionisti, psiholozi s posebnom ekspertizom u kognitivno-bihevioralnom području, po potrebi treneri i drugi stručnjaci u ovisnosti o potrebama i stanju bolesnika.

- Čini se kao da zadnjih godina problemi sa štitnjačom uzimaju sve više maha, a ujedno se javljaju i kod sve više muškaraca. No, je li samo štitnjača problem za nečije drastično debljanje ili mršavljenje? I zašto toliki problemi sa štitnjačom?

- Bolesti štitnjače imaju visoku učestalost javljanja u mnogih europskih naroda, pa tako i kod Hrvata. Najčešće je riječ o autoimunoj bolesti koja je sve češća što promatramo stariju grupu osoba. Tijekom ove bolesti štitnjače, po svojoj funkciji poremećaj može biti u smislu pojačanog ili smanjenog rada. Smanjena funkcija ili hipotireoza vodi u povećanje tjelesne težine, no bolesti štitnjače se danas u Hrvatskoj iznimno uspješno dijagnosticiraju i liječe pa nemaju značajniji utjecaj na ukupnu pojavnost debljine.

Promjena navika presudna

- Koje su najčešće zablude ljudi kod mršavljenja i prehrane?

- Zabluda ima puno, a među najčešćima su one koje su vezane za vjerovanje u nerealna svojstva i učinke nekih namirnica ili kombinacija namirnica. Gotovo redovito se poseže za nekim fiksnim dijetama koje imaju definirane namirnice po danima i obrocima. Vezivanje za ovakve dijete donosi obično kratkotrajne rezultate, ali ne utječe na promjenu navika. Kada osoba prekine s takvom dijetom, vraća se starom načinu prehrane i redovito vraća izgubljene kilograme. Upravo zato su fiksne dijete skupina najčešćih zabluda u mršavljenju i prehrani.

- Svako toliko nam se pojavljuje neka nova hit dijeta. Koliko su one dobre, a koliko loše?

- Hit dijete su redom fiksne dijete. Njihova glavna mana je što ne doprinose promjeni navika i redovito ih prati ponovno debljanje. Činjenica je da one uvijek donose neko novo, specifično svojstvo koje je u pravilu potpuno medicinski i prehrambeno beznačajno, no sebi donosi prikriveni element "čarolije". Pitanje koje si trebamo postaviti je zašto se hit-dijete smjenjuju i pojavljuju velikom brzinom? Upravo zato što su sve napravljene po istom principu, nijedna nije dugoročno učinkovita, pa se nakon jedne do dvije godine svi zainteresirani razočaraju i u potrazi za rješenjem dogodine prigrle neku novu hit-dijetu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter