CAPE TOWN

KAKO MARATON UČINITI JOŠ TEŽIM - trčeći s mladicom stabla na leđima

| Autor: Hina
(EPA)

Dvadeset trkača sudjelovalo je u nedjelju na maratonu u južnoafričkom gradu Cape Townu trčeći s mladicama stabala privezanima na leđima radi poticanja svjesnosti o važnosti pošumljavanja autohtonim vrstama drveća u borbi protiv suše.

Autohtona stabla mogu se dobro nositi sa sušom i klimatskim promjenama, a aktivisti potiču da se njima diljem Južnoafričke Republike zamijene invazivne vrste koje gutaju dragocjenu vodu. 

U 2018. je Cape Town pretrpio najtežu sušu u posljednjih stotinu godina i gotovo ostao bez vode zbog čega su vlasti morale ograničiti potrošnju te uspostaviti javna mjesta za opskrbu.

Iskorjenjivanjem invazivnih stabala moguće je stvoriti milijarde litara vode zalihe. 

Aktivist i uzgajivač Siyabulela Sokomani, koji je trčao maraton u nedjelju noseći mladicu divlje masline privezanu na leđima, rekao je da je skupina prijatelja odlučila prikupiti novac za sadnju 2000 stabala u Khayelitshi, jednom od najvećih townshipa (satelitskih gradova) Cape Towna odakle mnogi od njih potječu.

Taj 34-godišnji poduzetnik pohađao je ondje školu i bio je nadahnut incijativom svog učitelja koji je osnovao klub za zaštitu okoliša.

"U 'townshipu' gdje sam ja odrastao nije bilo stabala", rekao je.

Lani se vratio u svoju školu kako bi zasadio 67 stabala na Mandelin dan, u spomen na 67 godina koliko je prvi crni južnoafrički predsjednik radio u javnoj službi.

Sokomanijev 'favorit' je uz akaciju i grmasta portulaka (lat. Portulacaria afra) koja, prema podacima Ujedinjenih naroda, može rasti gotovo posvuda i apsorbirati ugljični dioksid iz atmosfere brže od svih drugih vrsta stabala u sušnim uvjetima. 

Sokomani je suosnivač organizacije Township Farmers, utemeljene 2017. radi podučavanja djece o važnosti poljoprivrede i sadnje stabala u školama. 

Od 2001. do 2018. Južna Afrika izgubila je 1,34 milijuna hektara šumskog pokrova, ili 22 posto, prema podacima organizacije za praćenje šuma Global Forest Watch. 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini