"VINUM SANUM"

Istraživački projekt Instituta za poljoprivredu i turizam: UMJERENA KONZUMACIJA VINA BLAGOTVORNO DJELUJE NA ZDRAVLJE LJUDI

Bit je - umjerenost. Naime, vino sadržava fenole, kemijske spojeve koji štite stanice našeg organizma

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


U porečkom Institutu za poljoprivredu i turizam u srijedu su predstavljeni rezultati istraživačkog projekta "Vinum sanum". Riječ je o projektu čiji je glavni cilj istražiti kako različite vinifikacijske tehnologije u proizvodnji vina, autohtonih hrvatskih sorti malvazije istarske, terana, pošipa i plavca malog, mogu utjecati na ljudsko zdravlje.

Bit je - umjerenost. Naime, vino sadržava fenole, kemijske spojeve koji štite stanice našeg organizma, a dva decilitra dnevno mogu utjecati blagotvorno na zdravlje, što je dokazalo i istraživanje "Vinum sanum".

Enologinja Sanja Radeka

Ovaj projekt vrijedan 1,3 milijuna kuna započeo je 2018. i trajat će do 2022. godine. Financiran je putem Hrvatske zaklade za znanost, a porečki Institut je u njemu vodeći partner. Ostali projektni partneri su Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu, Institut za jadransku kulturu i melioraciju krša u Splitu, Klinički bolnički centar Rijeka, Filozofski fakultet u Rijeci i Kmetijski inštitut Slovenije.

Voditeljica projekta je iskusna enologinja Sanja Radeka, a u projektu sudjeluje ukupno 16 znanstvenika. Iznimno je važna, ističu iz Instituta, orijentacija projekta na autohtone sorte, što u konačnici može imati snažan utjecaj na regionalno i nacionalno tržište vina, odnosno na razvoj cijele gospodarske grane.

Objava u časopisima

Istraživanja pokazuju da postoje brojni pozitivni učinci umjerene konzumacije vina kao što su bolja regulacija krvnoga tlaka, razine kolesterola i lipida u krvi. Isto tako, umjerena se konzumacija vina pokazala zaštitnim čimbenikom razvoja ateroskleroze, bolesti srca i krvnih žila, nekih tumora i neurodegenerativnih bolesti, a poznata su i protuupalna djelovanja umjerene konzumacije vina.

U istraživanju je sudjelovalo ukupno 2018 ispitanika s područja Istarske županije, Rijeke i Kvarnera, a obavljena su 3 ciklusa umjerene konzumacije vina. Rezultati istraživanja na projektu "Vinum Sanum" bit će objavljeni u visoko rangiranim svjetskim znanstvenim časopisima, te domaćim i međunarodnim kongresima, čime će zasigurno doprinijeti ne samo hrvatskoj već i svjetskoj znanstvenoj sceni.

Po realizaciji, projekt će zasigurno ostaviti traga u promociji i razvoju poljoprivrede, nadasve vinogradarstva i vinarstva ali i poboljšati prepoznatljivost Istre kroz razvoj tradicionalnog poljoprivrednog proizvoda kao što su vina naših autohtonih sorti, malvazije istarske i terana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter