PIĆE ZA VITKU LINIJU

Svi znamo da je voda zdrava, a evo i pet načina na koje ubrzava mršavljenje

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Mnoga istraživanja podupiru teoriju da je pijenje vode korisno za mršavljenje. Hidratacija je ključna za mnoge čimbenike koji igraju ulogu u mršavljenju, uključujući probavu, potrošnju kalorija, rad mišića, donosi Medical News Today.

Stvara osjećaj sitosti

Kada želudac osjeti da je pun, šalje signale mozgu da prestane jesti, prenosi Index Fit. Voda može pomoći u zauzimanju prostora u želucu, što dovodi do osjećaja sitosti i smanjenja gladi. Osoba također može misliti da je gladna kada je zapravo žedna, a ispijanje čaše vode prije nego što posegnete za nečim za jelo može pomoći u suzbijanju nepotrebnog grickanja. U studiji iz 2014. godine 50 žena s prekomjernom težinom pilo je 500 mililitara vode 30 minuta prije doručka, ručka i večere, uz redovnu konzumaciju vode, tijekom 8 uzastopnih tjedana. Sudionicama su se smanjili tjelesna težina, tjelesne masti i indeks tjelesne mase. Također su izvijestile i o smanjenju apetita. Istraživanje iz 2021. godine čiji su rezultati objavljeni u časopisu Clinical Nutrition pokazalo je da je pijenje vode povezano s manjim ukupnim unosom kalorija.

Povećava sagorijevanje kalorija

Neka istraživanja pokazuju da pijenje vode može pomoći u sagorijevanju kalorija. U studiji iz 2014. godine 12 osoba koje su popile 500 mililitara vode sobne temperature dnevno doživjelo je povećanje potrošnje energije. Sagorjele su do tri posto više kalorija nego inače u 90 minuta nakon što su popile vodu. Isto tako, voda može privremeno povećati tjelesnu potrošnju energije u mirovanju ili broj sagorjelih kalorija tijekom odmora.

Pomaže u uklanjanju toksina iz tijela

Kada je tijelo dehidrirano, ne može pravilno ukloniti otpad urinom ili stolicom. Voda pomaže bubrezima da filtriraju toksine i otpad dok organ zadržava bitne hranjive tvari i elektrolite. Kada je tijelo dehidrirano, bubrezi zadržavaju tekućinu. Dehidracija također može rezultirati zatvorom ili tvrdom stolicom, dok voda u tome pomaže. Također, voda pomaže tijelu da se oporavi od probavnih problema, kao što su proljev ili neke druge probavne smetnje. Liječnici objašnjavaju da ljudi, kada se otpad nakuplja u njihovom tijelu, mogu osjećati nadutost, bolove u trbuhu, ali i umor. Održavanje hidratacije zato je odličan način za izbjegavanje nakupljanja toksina u tijelu.

Kontrolira unos slatkih pića

Veliki broj ljudi unosi dodatne kalorije pijenjem gaziranih pića, sokova ili zaslađene kave ili čaja, upozoravaju dijetetičari, a njihova zamjena vodom rezultirat će smanjenim unosom kalorija, što dugoročno može donijeti i gubitak težine. Zamjena nekoliko visokokaloričnih pića svaki dan vodom ili drugim beskaloričnim napicima, poput biljnog čaja, može imati dugoročne prednosti kod mršavljenja. Autori studije iz 2012. otkrili su da je zamjena dva ili više visokokalorična pića vodom svaki dan tijekom šest mjeseci rezultirala prosječnim gubitkom težine između 2 i 2.5 posto kod žena s viškom kilograma.

Doprinosi razgradnji masti

Bez vode tijelo ne može ispravno metabolizirati pohranjene masti ili ugljikohidrate. Proces metaboliziranja masti naziva se lipoliza, a prvi korak ovog procesa je hidroliza koja se događa kada molekule vode u interakciji s trigliceridima (mastima) stvaraju glicerol te masne kiseline. Pijenje dovoljno vode ključno je za sagorijevanje masti iz hrane i pića, kao i pohranjene masti u tijelu. Malo istraživanje iz 2016. godine otkrilo je da povećani unos vode dovodi do povećane lipolize te gubitka masti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini