Zapanjujući podaci

Što mislite koliko plastičnih vrećica Hrvati iskoriste u jednom danu? Brojke nisu zanemarive

| Autor: Glas Istre
Ilustracija ( Arhiva )

Ilustracija ( Arhiva )


Uslijed ogromne količine plastike koja se svakodnevno baca u prirodu i koja se tijekom vremena razgrađuje u mikroplastiku, te čestice već danas putem hrane unosimo u organizam, piše Jutarnji list.

Jeste li znali da u morima diljem planeta svaki dan završi 14 milijuna tona plastičnog otpada, što je ekvivalentno težini 70 tisuća plavetnih kitova? Nastavimo li ovim tempom, u morima će uskoro biti više plastike nego ribe. Upozorava to u priopćenju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Evo još malo brojki. U Europskoj se uniji godišnje iskoristi oko 100 milijardi plastičnih vrećica, a 8 milijardi završi odbačeno u prirodu. Ni Hrvatska nema puno bolje rezultate. Naime, prema istraživanju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, svaka treća osoba u Hrvatskoj za nošenje kupljenih namirnica koristi jednokratne plastične vrećice iz trgovine, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izmjerio je da je u jedan dan u Hrvatskoj iskorišteno više od pola milijuna jednokratnih plastičnih vrećica. Gdje će one završiti?

Vrijeme je da svi preuzmemo djelić odgovornosti zbog problema gomilanja plastike i počnemo sustavno djelovati. Svaki pojedinac ima ogromnu ulogu u smanjenju plastičnog otpada u prirodi i s nekoliko jednostavnih navika može doprinijeti velikim promjenama.

Nudimo nekoliko korisnih savjeta o tome kako možete pridonijeti zelenijoj budućnosti. Smanjite ili potpuno ukinite upotrebu jednokratnih plastičnih vrećica. Kada idete u kupnju, ponesite vlastitu vrećicu u kojoj ćete moći nositi voće i slične namirnice. U torbi ili automobilu uvijek imajte nekoliko vrećica koje možete iskoristiti za neplanirane kupnje.

Koristite platnene vrećice jer su višekratne, dakle možete ih koristiti godinama. Kada ih složite, nemaju veliku zapremninu i uvijek ih možete imati negdje blizu sebe.

Plastične vrećice koristite više puta. U većini trgovačkih lanaca danas možete nabaviti plastične vrećice koje su nastale od reciklirane plastike i relativno su čvrste, pa su pogodne za višekratnu upotrebu. Time doprinosimo smanjenju ukupne količine plastike u optjecaju.

Plastične vrećice reciklirajte pravilno. Jednom kada im istekne vijek trajanja, plastične vrećice nužno je odložiti u spremnik za plastiku, nakon čega će se reciklirati u nove proizvode. Ovako odložene, vrećice neće završiti u prirodi, a ujedno će postati sirovina za nove proizvode.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum