prave kalorijske bombe

Ako želite smršavjeti, ovu hranu morate apsolutno izbjegavati

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Epidemija pretilosti u svijetu ne pokazuje znakove usporavanja. Nedavno izvješće o stanju pretilosti za 2022. pokazalo je da 19 država trenutno ima stopu pretilosti koja premašuje 35 posto i da je 4 od 10 odraslih Amerikanaca pretilo. A upravo hrana igra veliku ulogu. Naime, u spomenutom izvješću stoji da konzumiranje brze i prerađene hrane, ali i pića, otežava kontrolu tjelesne težine.

Iako nijedna hrana i piće nisu direktno odgovorni za težinu, dijetetičari tvrde da ipak postoje namirnice koje su povezane s pojačanim debljanjem. Općenito, ova je hrana obično vrlo ukusna, ultraprerađena i brzo probavljiva jer često nema vlakana i proteina. I što je najvažnije, naročito je bogata kalorijama, što dodatno otežava pridržavanje ukupnih dnevnih kalorijskih ciljeva, piše EatThis i prenosi IndexFit.

Stoga, ako u narednoj godini želite izbjeći suvišne kilograme i nastojite smršavjeti, dijetetičari savjetuju da izbjegavate sljedeće namirnice:

  • Prerađeno meso i mesne proizvode
  • Pržene krumpiriće
  • Krafne i ostala slatka peciva
  • Sladoled
  • Pića s dodanim šećerom

Ne samo da ove kalorijske bombe siromašne hranjivim tvarima povećavaju rizik od debljanja, istraživanje koje je nedavno objavljeno u časopisu JAMA Neurology, a u kojem je sudjelovalo više od deset tisuća odraslih, pokazalo je da su ljudi koji su 20 posto ili više svojih dnevnih kalorija dobivali iz prerađene hrane imali povećan rizik od kognitivnog pada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini