MAMIN KUTAK

Što je disleksija te kako se liječi?

| Autor: Glas Istre
(Foto: Freepik)

(Foto: Freepik)


Disleksija je stanje koje se manifestira kroz poteškoće u čitanju te je ujedno i najučestalija teškoća povezana s čitanjem. Disleksija nije problem sa vidom, već s načinom na koji djeca i odrasli pojme i vide tekst.

Najčešći simptomi disleksije u predškolskoj dobi su problemi sa spajanjem slova s pripadajućim glasovima, s učenjem novih riječi, preskakanje izgovora početka riječi, gutanje posljednjih slova u riječi i ne prepoznavanje rime.

Primarna ili urođena disleksija ujedno je i najčešća a prisutna je od rođenja i ne nestaje tijekom života. Bez obzira na brojne vježbe i trud, razina čitanja kod ovih osoba uglavnom ostaje na razini kako su čitali u osnovnoj školi. Ovaj oblik disleksije češće se pojavljuje kod dječaka nego kod djevojčica, prenosi Mamin kutak.

Postoje testovi koji procjenjuju fonološku i fonemsku svjesnost a njima se želi utvrditi koliko dobro dijete povezuje slova sa pripadajućim glasovima, pa se tako od djeteta traži da izgovori neku riječ bez prvog slova, bez slova u sredini ili na kraju riječi.

Disleksija je stanje, tj. poteškoća u razvoju, a ne bolest pa prema tome nemoguće ju je “izliječiti”, nego se pravovremenom reakcijom i pravilnim vježbanjem intenzitet može umanjiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter