LABIN

ORALNO ZDRAVLJE VAŽNO JE OD NAJMLAĐE DOBI zbog utjecaja na kvalitetu života i opće zdravlje

| Autor: Branko BIOČIĆ

Sva su djeca uključena u projekt te im se od malih nogu usađuju navike četkanja zubi i održavanja oralne higijene. Već pri upisu u jaslice ili dječji vrtić dijete mora donijeti potvrdu stomatologa o stanju zubi. Uz to, aktivnost je bila usmjerena prvenstveno na trudnice u suradnji s ginekološkim timovima Doma zdravlja Labin, kažu voditeljice Vesna Blažina i dr. Božena Vutuc Franković

 

U povodu obilježavanja 12. godine provođenja projekta "Zaštita zubi" u Labinu voditeljica Labin Zdravog grada Vesna Blažina i voditeljica projekta Zaštita zubi dr. Boženom Vutuc Franković citiraju izreku jednog eminentnog 'preventivca' da preventiva počinje prije začeća i traje cijeli život. Smisao te izreke potvrdio je i ispravni odabir vlastitog modela projekta "Zaštita zubi" za biološki osjetljive populacije poput trudnica, predškolske i školske djece na području grada Labina, a koji je, uz financijsku potporu Grada Labina, Labin Zdravog grada, pokrenut 2007. godine.

Četkanje zubi u vrtićima

- Svi znamo koliko je važno potaknuti brigu za oralno zdravlje u najranijoj dobi jer se tada usvajaju i razvijaju stavovi koji su bitni kroz cijeli život. Oralne bolesti su značajan teret za djecu te imaju utjecaj na kvalitetu života i opće zdravlje. Bilo je potrebno potaknuti odgojno-obrazovne ustanove da unapređuju oralno zdravlje te educiraju djecu i mlade kako bi donijeli pozitivnu odluku u vezi sa zdravljem, kažu nam odmah u uvodu.

Najprije se započelo s onim najmlađima, odnosno djecom u dječjim vrtićima "Pjerina Verbanac" i "Gloria" kroz uvođenje četkanja zubi, a naravno uz podršku stručnog osoblja, odgajateljica, zdravstvene voditeljice i ostalih stručnih suradnika. Najveću podršku u osnovnim školama "Matija Vlačić" i "Ivo Lola Ribar" te Centru "Liče Faraguna" dale su pedagoginje te učiteljice produženog boravka i razredne nastave.

- Sva su djeca uključena u projekt te im se od malih nogu usađuju navike četkanja zubi i održavanja oralne higijene. Već pri upisu u jaslice ili dječji vrtić dijete mora donijeti potvrdu stomatologa o stanju zubi. Uz to, aktivnost je bila usmjerena prvenstveno na trudnice u suradnji s ginekološkim timovima Doma zdravlja Labin. Službeno je 2011. godine projekt ušao u kurikulum dječjih vrtića "Pjerina Verbanac" i "Gloria" te osnovnih škola "Matija Vlačić" i "Ivo Lola Ribar". Projekt je prihvatio i Centar "Liče Faraguna". Godinu kasnije započeli smo s uvođenjem četkanja zubi u nižim razredima osnovnih škola, naravno uz podršku stručnih službi škola i učitelja. Podignuta je razina zdravstvene obrazovanosti za roditelje, cjelokupno osoblje, te za svu djecu, kaže Blažina i dodaje da se program mjera "Zaštite zubi" ostvaruje zajedničkom suradnjom izabranog stomatologa koji ima ugovorenu dječju populaciju navedenog uzrasta, pedijatra, školskog liječnika i patronažnih sestara, a za trudnice i ginekologa.

Obuhvaćeno 2.000 korisnika

- Sistematskim pregledima je obuhvaćeno čak 95 posto školske i predškolske djece, od kojih se potrebiti upućuju na sanaciju karijesa. Kontinuirano se prati stanje zdravlja zubi ili pobola zubi kod svih navedenih pomoću međunarodnih pokazatelja Svjetske zdravstvene organizacije. U pedagoškoj/školskoj godini 2018./2019. obuhvat djece bio je 230, dok su 84 trudnice upućene na pregled kod stomatologa. Projekt obuhvaća sveukupno 270 izvršitelja ginekologa, sestri, patronažne službe, pedijatra, školskog liječnika, odabranih liječnika i stomatologa, ravnatelja, zdravstvenih voditeljica, odgajatelja, psihologa, pedagoga, učitelji/ce, profesora, defektologa i drugog osoblja. Ukupan obuhvat djece, roditelja, trudnica i svih izvršitelja je oko 2.000 godišnje, iznijela je podatke dr. Vutuc Franković, stomatolog u mirovini koja se uključila u ovaj projekt.

- Osnovni ciljevi programa su očuvanje zdravlja zubi kod djece, poboljšanje zdravlja oboljelih zubi te sprječavanje ranog gubitka zubi i pojavnosti posljedičnih oboljenja. Zatim podizanje zdravstvene obrazovanosti roditelja i odgojno-obrazovnog osoblja u vrtićima i osnovnim školama, poticanje svjesnosti o važnosti očuvanja zdravlja mliječnih zubi prehranom i četkanjem zubi fluorovim pastama, poboljšanje provođenja oralne higijene kod jasličke djece te nastavak provođenja mjera zaštite zubi u vrtićima, školi i obitelji s ciljem očuvanja zdravlja zubi. Međutim, to ne znači da tu stajemo, nastavljamo i dalje brinuti o zdravlju zubi djece i mladih i težimo još boljim rezultatima. Iskustva razvijenih zemalja s malim KEP-om pokazala su da je karijes moguće kontrolirati edukacijom i preventivnim aktivnostima, što u konačnici rezultira smanjenjem sveukupnih financijskih troškova na individualnoj, ali i nacionalnoj razini te poboljšanjem općega zdravlja i kvalitete života. Naša su iskustva korištena i pri implementaciji projekta "Istra bez karijesa", kaže Vutuc Franković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini