SUTRA JE POMRČINA SUNCA

U Puli se organizira zajedničko promatranje ovog fenomena. Obavezna je zaštita za oči

| Autor: Glas Istre
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Astronomske udruge i društva organiziraju zajedničko promatranje sutrašnje pomrčine Sunca. Tako će biti i u Puli, gdje Astronomsko društvo Istra u Zvjezdarnici na Monte Zaru u utorak od 11.15 do 13.30 omogućuje zajedničko promatranje djelomične pomrčine Sunca. Maksimum ovog fenomena bit će u 12.21 sati.

Pojašnjavaju kako pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec ispriječi između Sunca i Zemlje, pa djelomično ili potpuno zakloni Sunce bacajući sjenu na malo područje Zemlje. Mjesec je tada u fazi mlađaka. U jednoj godini se dogode dvije pomrčine Sunca vidljive na nekom području na Zemlji, a u jednoj godini ih može biti najviše pet, ako se prva dogodi početkom siječnja, a peta se onda događa krajem prosinca. Zadnju značajniju djelomičnu pomrčinu Sunca vidljivu iz Hrvatske mogli smo promatrati 2015. godine iako se jedna dogodila i 2021. godine sa par posto pokrivenosti odnosno bila je jedva zamjetljiva. Sljedeća djelomična pomrčina Sunca iz Hrvatske će se moći vidjeti 2025. godine, ali će isto biti jedva zamjetljiva dok će se značajnija djelomična pomrčina dogoditi 2026. godine. Zadnja potpuna pomrčina Sunca vidljiva iz naših krajeva dogodila 1961. godine, a sljedeća potpuna pomrčina Sunca će iz naših krajeva biti vidljiva tek 2081. godine.

Organizatori upozoravaju kako se nikako ne smije gledati u Sunce bez odgovarajućeg filtera za promatranje. Jedino sigurno priručno sredstvo za promatranje još može biti staklo za varenje.

Mjesec će svojom površinom, gledano iz Hrvatske, baciti sjenu i u maksimumu pomrčine pokriti oko 1/3 Sunca, a djelomična pomrčina će trajati 2 sata i 3 minute.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini