U POVODU DJEČJEG TJEDNA

UČENICI POSJETILI PULSKU ZVJEZDARNICU i naučili sve o Sunčevom sustavu


Za predškolce i osnovnoškolce u povodu Dječjeg tjedna jučer je u velikoj dvorani Dječjeg kreativnog centra (bivši Pionirski dom) održana predstava "Ključarica" u izvedbi Teatra Oz. Istovremeno, događaj koji je najviše zainteresirao najmanje bio je posjet pulskoj Zvjezdarnici, u organizaciji Zajednice tehničke kulture Pula i Astronomskog društva Istra.

S vrtićkom djecom Zvjezdarnicu je posjetila i dogradonačelnica Elena Puh Belci, a domaćin im je bio predsjednik Astronomskog društva Istra Luciano Gržinić, koji ih je naučio koji se planeti nalaze u Sunčevom sustavu te kako se oni okreću oko Sunca. Zatim je Gržinić održao predavanje o povijesti Zvjezdarnice, općenito o svemiru i trenutnim aktivnostima.

Za kraj im je pokazao učionicu u kojoj imaju predavanja i u kojoj se nalaze razni teleskopi, globusi, stare fotografije zvjezdarnice. Zamjenica gradonačelnika istaknula je važnost ove ustanove u Puli te rekla da će raditi na tome da tradicionalno u povodu Dječjeg tjedna najmlađe upoznaju s astronomijom i građevinom koja krasi Pulu.

- Osim što je od velikog značaja za astronomiju, zvjezdarnica je važna za sve Puljane jer je upravo ona najstarija + u Hrvatskoj, dodala je Puh Belci i nastavila uživati s najmlađima u putovanjima kroz priču o planetima i zvijezdama.

Zahvaljujući svojoj opsežnoj astronomskoj djelatnosti, u Puli je otkriveno i evidentirano čak 28 novih planetoida, od kojih jedan simbolično nosi naziv Istra. Mornarička zvjezdarnica u Puli utemeljena je 1869. godine kao jedan od odjela Carskog i Kraljevskog Hidrografskog zavoda Ratne mornarice, nakon što je grad 1853. godine postao glavna austrijska ratna luka. (G. R.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater