PULSKA ZVJEZDARNICA

FOTO/ Puljani promatrali Sunce djelomično zaklonjeno Mjesecom

| Autor: Lara Bagar


Pomrčina Sunca, rijedak astronomski fenomen uvijek je zanimljiv i pomalo intrigantan te je u pulsku Zvjezdarnicu na Monte Zaru okupio astronome koji su čitav spektakl promatrali posebnim dalekozorima sa zaštitnim filterima ispred Zvjezdarnice i camerom obscurom unutar zgrade. No, ovakav je događaj privukao znatiželjne Puljane, od najmanjih poput vrtićke djece susjednog vrtića do srednjoškolaca, preko usputnih prolaznika. Oduševljeno mnoštvo svih generacija promatralo je ovaj veličanstveni događaj sa improviziranim zaštitnim maskama, a mogli su se čuti i uzdasi oduševljenja obzirom da se radi o rijetkoj pojavi.

"Inače su pomrčine sunca vrlo rijetke. Djelomična pomrčina Sunca pojava je koja se događa u momentu kada se Mjesec nađe između Zemlje i Sunca. To je pak vrlo rijetka pojava kakvu sa Zemlje možemo promatrati svakih nekoliko godina, no ona se ne vidi sa svih krajeva Zemaljske kugle pa zato i privlači toliku pažnju. Dok se, recimo, pomrčina Mjeseca vidi sa svih krajeva Zemlje – ako je Mjesec iznad horizonta. U ovom slučaju je sunce biti zakriveno najviše 30 posto, objasnio je predsjednik Astronomskog društva Istra "Pula" Damir Šegon.

U početku su oblaci smetali i bilo je upitno hoće li se moći gledati ovu pojavu na nebu koja se vidjela i iz Pule. Vrhunac je bio predviđen u 12.26 sati, a nebo se iza podneva počelo razvedravati i na vrhuncu događaja nebo je bilo kao naručeno za astronome koji su konačno mogli snimiti i uživati u ovoj pojavi, a laici uživati u suncu koji je jednim djelom bio pokriven crnom mrljom.

"Ova pomrčina je umjerena", komentirao je Šegon. Zadnju značajniju djelomičnu pomrčinu Sunca vidljivu iz Hrvatske mogli smo promatrati 2015., iako se jedna dogodila i 2021. godine sa svega nekoliko posto pokrivenosti, odnosno bila je jedva zamjetljiva. Bit će još jedna manja od današnje 2025., dok će se 2026. dogoditi značajna pomrčina sunca. A potpuna pomrčina Sunca trebala bi se dogoditi 2082. godine što mnogi od nas neće ni doživjeti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini