ĐAKOVO

U Muzeju Đakovštine otvorena izložba o važnosti pčela

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

U Muzeju Đakovštine otvorena je izložba o pčelama Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, a povodom 95. obljetnice djelovanja udruge pčelara Đakovštine.

Ravnatelj Muzeja Đakovštine Borislav Bijelić rekao je da su tom izložbom željeli promovirati udrugu i istaknuti koliko je pčela važna za prirodni sustav. Izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja dosad je bila postavljena i u Splitu, Metkoviću, Kutini, Bjelovaru i Novoj Gradiški.

O povijesti Udruge pčelara Đakovštine govorio je njen predsjednik Željko Tomić. Udruga je osnovana 1925. kad đakovački pčelari postaju dio Udruge hrvatsko-slavonskog pčelarskog društva i kad se u Đakovu organizirano počinju baviti pčelarstvom.

"Danas udruga broji oko stotinu pčelara, sa 7.500 pčelinjih društava i članica je Hrvatskog pčelarskog saveza", rekao je Tomić.

Izložba obuhvaća košnice i drugu pčelarsku opremu koja vraća i u prošlost te biljke i druge eksponate.

Jedan od autora izložbe, Petar Crnčan, rekao je da je ona dio ciklusa posvećenog kukcima, te da je, propitkujući o važnosti pčela, uvijek aktualna.

Podijeljena je u tri tematske cjeline – o pčeli kao jedinki i zajednici, o odnosu nje i čovjeka koji traje tisućama godina, te o odnosu pčela i biljaka. Najvažniji je utjecaj pčele na cijeli svijet od prije sto milijuna godina, istaknuo je Crnčan.

Udruga pčelara Đakovštine planirala je obljetnicu obilježiti i otvaranjem Muzeja meda u svojim prostorijama, no to je odgođeno zbog pandemije koronavirusa.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater