BEČ

U Beču ponovno otvoren Freudov muzej, ali bez namještaja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sve privatne prostorije u kojima je boravio Sigmund Freud u Beču otvorene su za javnost, ali u njima nema namještaja jer je otac psihoanalize bježeći pred nacistima sve odnio sa sobom u London.

"Ovo je izložba koja prikazuje da ovdje nema ničega", kazao je arhitekt Herman Czech uoči otvorenja Fruedova muzeja nakon 18 mjeseci obnove.

"Vraćanje 'kauča' iz Londona bilo bi falsificiranje povijesti", dodao je, misleći na slavni ležaj na kojemu su tijekom psihoanalize ležali Freudeovi pacijenti. 

Zbog toga u prostorijama u zgradi u otmjenome bečkom devetom 'bezirku', čija kvadratura sada iznosi 550 umjesto 280 m2, gotovo da i nema osobnih predmeta.

Ostale su neke njegove knjige, torba u kojoj ih je nosio i šahovska ploča. 

Između 1891. i 1938. godine slavni je bečki liječnik živio i radio na prvome katu zgrade na adresi Berggasse 19.

Originalni namještaj ostao je samo u čekaonici, koju se moglo posjetiti i prije obnove.

Kad je Freud, porijeklom Židov, otišao u London 1938. preselio je ondje sav svoj namještaj i ta praznina "reflektira gubitak kulture i ljudskosti" u Austriji nakon što ju je pripojila Hitlerova Njemačka, rekao je Czech. 

Freud je umro samo godinu dana poslije u Londonu od posljedica raka grla. 

Muzej je prvi put otvoren 1971. Prije zatvaranja zbog obnove 2018., te ga je godine posjetilo 110 tisuća ljudi, 90 posto iz inozemstva. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater