RIJEKA

Najavljeno otvaranje izložbe o rađanju moderne Rijeke

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba "Rađanje moderne Rijeke, 1868. - 1918." nastala u suradnji Muzeja grada Rijeke, Mađarskog tehničkog i prometnog muzeja i Mađarskog muzeja za trgovinu i ugostiteljstvo, otvara se u utorak u riječkom muzeju, najavljeno je u ponedjeljak.

Tom izložbom u zgradi Muzeja grada Rijeke na Trgu R. Zanelle, poznatoj i kao Kockica, nastoji se pokazati kako je Rijeka u jednom trenutku postala 10. najprometnija luka u Europi i kako je nastala moderna Rijeka. Izloženo je više od 200 izložaka na dvije etaže muzeja. Tu su umjetničke slike, makete brodova, nacrti, dijelovi brodske opreme, zastave i drugo.

Da bi se dobilo što bolji uvid u to ključno važno razdoblje gradske biografije, izložba objedinjuje povijesne predmete sačuvane na riječkom području i one koji su posebno za tu prigodu dopremljeni iz Budimpešte. Većina njih do sad nije izlagana. Oni prikazuju modernizaciju Rijeke i riječke luke, također razvoj trgovine, gospodarstva i turizma u drugoj polovici 19. i na početku 20. stoljeća. 

To je povijesno razdoblje od Hrvatsko ugarske nagodbe iz 1868. godine do kraja Prvog svjetskog rata. U tom vremenu je Rijekom upravljala Ugarska. 

Ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović ustvrdio je da Rijeku i Mađarsku vežu važne i uspješne veze, kao i da je ova izložba rezultat dugogodišnje suradnje ovog riječkog muzeja i srodnih ustanova u Mađarskoj.

Zamjenik ravnatelja Mađarskog tehničkog i prometnog muzeja Gabor Zsigmond među izlošcima na izložbi iz njihovog fundusa izdvojio je makete brodova stare 145 godina, koje su izrađene u Rijeci te povijesne zastave vezane uz pomorstvo i promet. Ustvrdio je da su dvije kapitalne investicije znatno bile ključne za tadašnji brzi razvoj Rijeke, a to su bile željeznička pruga između Rijeke i Budimpešte te modernizacija riječke luke. Važno je pokazati našu zajedničku baštinu, naveo je.

Zadovoljstvo suradnjom i realizacijom izložbe izrazio je i ravnatelj Mađarskog muzeja za trgovinu i ugostiteljstvo Róbert Török.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter