VREMEPLOV U POVIJEST ISTRE

U najmanjem gradu na svijetu upravo je otvoren jedinstven muzej: MUSEUM OF HUM AURA, SA ČAK 1.500 EKSPONATA

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Prije ravnih pet desetljeća, Čakavski sabor je glagoljaškom Humu nadjenuo titulu najmanjeg grada na svijetu sa željom da potakne njegovu revitalizaciju.

Upravo je po toj svojoj tituli Hum postao svjetski poznat i prepoznatljiv, meta znatiželjnih turista sa svih kontinenta.

Najmanji grad na svijetu, turistička atrakcija sam po sebi, dobio je još jednu novu atrakciju, Museum of Hum Aura koji je upravo otvorio svoja vrata.

Dvije su godine bile potrebne od ideje do realizacije ove privatne inicijative. Prošlost Istre, običaji, zanati, tradicija, život satkan u 11 tematskih cjelina sada se konačno može i doživjeti u ovom muzejskom i ugostiteljskom zdanju Museum of Hum Aura i Distillery bar Aura obitelji Mišela Sirotića.

Sjedište mu je u najmanjem gradu na svijetu, kolijevki stvaranja i središtu glagoljaštva, utvrdi starohrvatske kulture, kakva muzeju i priliči.

Museum of Hum Aura

Obitelj Mišela Sirotića

Stalni postav Museum of Hum Aura čini gotovo 1.500 eksponata raspoređenih u 11 tematskih prostorija. Svaka cjelina predstavlja neizostavan segment života predaka i dominantnih zanatskih radnji u posljednjih 150 godina: staru apoteku, školu, poštu, trgovinu, destileriju, postolara, stolara, krojača, mlin, freskoslikarsku radionicu i tematsku prostoriju posvećenu glagoljici.

Pet je prostorija interaktivno pa se tako u staroj školi može ispisati razglednicu na glagoljici, a u pošti je poslati na kućnu adresu. Biti autor vlastite kreme - i to je moguće! Apoteka nudi sve potrebne sastojke za njenu izradu.

I za kraj, istančana se nepca u Museum of Hum Aura & Distillery bar Aura časte kultnom biskom iz stare destilerije i drvene bačve. Od zanimljivosti valja izdvojiti i onu da je uz žestice i ostala pića, u Humu moguće popiti i - najmanju kavu na svijetu!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter