Nisu vanzemaljci

Ako mislite da ste vidjeli NLO, evo što ste zapravo mogli vidjeti

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Kada je u pitanju šira javnost koja uočava ono što misli da su NLO-i, astrofizičar Jonathan McDowell otkriva da se obično ispostavi da se radi o tri pojave: lansiranje raketa, satelitima i nebeskim tijelima, piše Popular Science.

Rakete

Ako ste ikada gledali lansiranje rakete, mogli ste vidjeli trag, dok je letjelica ispucana s lansirne rampe prema nebu. Jednom kada raketa stigne u svemir, njezin ispuh može izgubiti prepoznatljiv linearni oblik, stvarajući naizgled nezemaljske prizore pod pravim uvjetima.

Prva neobična stvar koju rakete mogu stvoriti događa se oko dvije minute nakon lansiranja, kada se konačno popnu iznad većine Zemljine atmosfere.

Bez zadržavanja gustog zraka, ispušni oblak mogao bi se proširiti prostorom i do 160 km, prema McDowellu, stvarajući bizarne oblike.

Druga vrsta neobičnosti vezana uz rakete događa se kada se rakete gase i ponovno pokreću u svemiru.

To može biti zbog promjene orbite ili kada raketa ispusti svoj preostali pogonski plin nakon isporuke tereta.

Sateliti

Postoji još jedna kategorija svemirskih objekata koje obično pogrešno smatramo NLO-ima: Starlink sateliti, koji, prema McDowellovom iskustvu, “stvarno izluđuju ljude.”

SpaceX je počeo lansirati svoje satelite Starlink 2019., postavljajući ih između 22 i 60 odjednom u red, kako bi omogućili širokopojasni internet. Od rujna 2023. u orbiti je više od 4700 Starlink satelita, prema McDowellovoj osobnoj web stranici za praćenje satelita.

Potrebno je nekoliko tjedana nakon lansiranja da se sateliti Starlink potpuno odvoje jedan od drugog i krenu u svoje operativne orbite. U svojim prvim danima leta mogu proizvesti bizaran geometrijski uzorak na nebu — dugu, svijetlu ravnu liniju.

Nebeska tijela

Posljednja vrsta stvari za koje McDowell obično čuje da ih se pogrešno smatra NLO-ima su prirodni objekti koji su jako daleko – Venera, na primjer.

On procjenjuje, prije nego što su kamere i mobiteli počeli snimati meteore, svemirski otpad i slično, planet je uzrokovao oko polovicu svih izvještaja o NLO-ima.

Kada se vrlo slabi, visoki oblaci kreću noću, ovo kretanje u prednjem planu može prevariti ljudsku percepciju.

Rezultat je osjećaj da jarka svjetlost, u ovom slučaju planet, putuje nebom, dok su to zapravo samo oblaci.

“Ljudi nisu navikli gledati komete, pa ako u vijestima nisu čuli da postoji svijetli komet, mogli bi pomisliti da je to NLO”, kaže McDowell.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom