SKUPŠTINA TZ-a

VRSAR: Rezime prošle "najgore godine u novijoj povijesti turizma"

Zbog otkazanih brojnih manifestacija u 2020.godini ostvareni višak prihoda od 1,76 milijuna kuna koristit će se u jednom dijelu za poslovanje u predsezoni i drugi za realizaciju programa rada za 2021. godinu

| Autor: Slaven BRAJKOVIĆ
Usprkos težim uvjetima, pandemijska godina ocjenjena je uspješnom (Snimio Milivoj Mijošek)

Usprkos težim uvjetima, pandemijska godina ocjenjena je uspješnom (Snimio Milivoj Mijošek)


U uvodnom dijelu iscrpnog izvješća o turističkom prometu i poslovanju Turističke zajednice Vrsar u 2020. godini, a koji su bili tema rasprave na Skupštini TZ-a Vrsar, direktorica TZ-a Natalija Vugrinec podvukla je poznatu činjenicu da je prema izvješću Svjetske turističke organizacije prošla godina bila najgora u novijoj povijesti turizma. Negativni učinci koje je u turizmu prouzročila pojava korona virusa, nisu mimoišli ni turistički promet na području Vrsara.

Lani 61 posto manje gostiju

Prema podacima sustava eVisitor, u 2020. godini bilo je na području TZ-a Vrsar 87.193 dolazaka (61 posto manje nego u 2019. godini) i ostvareno je 715.576 noćenja (56 posto manje nego u 2019.). Čak 97 posto noćenja ostvarili su strani turisti, dok su domaći ostvarili samo 3 posto. Među prvih šest zemalja na čelu ljestvice su kao i uvijek gosti iz Njemačke sa 320.415 noćenja (što je ipak 48 posto manje nego u 2019.), a slijede gosti iz Slovenije sa 123.920 noćenja (38 posto manje nego 2019.). Treći su Austrijanci sa 73.914 noćenja (čak 70 posto manje nego u 2019.). Talijani su peti sa 43.682 (68 posto manje nego u 2019.), a slijede Česi sa 28.676 noćenja ( 38 posto manje).

Sezonu su spasili gosti u auto kampovima FKK Koversada, Valkanela, Porto Sole i Orsera, po kojima je vrsarska turistička destinacija najpoznatija u Hrvatskoj, u kojima je ostvareno 522.571 noćenja odnosno 73 posto od ukupnih noćenja na području Vrsara. Ostala noćenja ostvarena su u čvrstim objektima Maistre d.d., Belvedere, App.Riva , App. I Villas Koversada , nešto malo u hotelu Pineta dok je bio otvoren i obiteljskom hotelu Vista.

Prosječna duljina boravka gostiju u Vrsaru bila je nešto više od osam dana. Ukupni ostvareni prihod iz osnova turističke pristojbe, turističke članarine, iz EU fondova te, s prenesenim viškom iz 2019. godine, iznosio je 3,4 milijuna kuna.

Samo dvije manifestacije

Administrativni rashodi u 2020. godini bili su manji za 19 posto. U grupi "Dizajn vrijednosti" prikazani su troškovi oko uređenja biciklističke i pješačke staze u iznosu od 47.378 kuna. Nažalost, brojne zabavne, kulturne, gastronomske i sportske manifestacije koje su bile planirane morale su biti otkazane te je trošak za tu svrhu bio samo 20.793 kune.

Isto je tako izostala potpora za 23 manifestacije iz objavljenog javnog poziva, od kojih su održane samo dvije i to 30. jubilarno izdanje Međunarodne kiparske škole Montraker koja je imala rezidencijalni karakter i u njoj su sudjelovala samo dvojica afirmiranih akademskih kipara Peruško Bogdanić i Petar Dolić, koji su uz asistenciju kamenoklesara Denisa Krizmanića i Mauricia Matukinu, Vrsaru poklonili dvije kamene skulpture. Druga je bila sportska manifestacija Međunarodno otvoreno prvenstvo Vrsara u stolnom tenisu s više od 220 sudionika. Troškovi u podgrupi Razvoj proizvoda, kojeg TZ provodi s Maistrinim Odjelom za destinacijski menadžment u segmentu sporta - biciklizma, nogometa, tenisa, outdoora - i gourmet proizvoda, iznosili su 55.900 kuna ili 70 posto manje nego 2019. godine. I skupina pod nazivom Komunikacijske vrijednosti morala je biti reducirana, ali je ipak odrađeno devet promocija na ciljanim tržištima, gdje je evidentiran rast broja pratitelja. Broj stalnih pratitelja na Instagramu dosegao je brojku od 5.400, a promotivni video Experience Vrsar Series pregledan je 51.390 puta. Objavljeno je i 15 video zapisa koji su ostvarili 70.612 pregleda. Moralo je biti odgođeno postavljanje displaya s prikazom turističkih sadržaja.

Smanjenje sezonalnosti

Sufinanciran je Nastavni zavod za hitnu medicinu kao i zdravstveni tim Doma zdravlja Poreč koji je tijekom ljeta radio u karanteni za turiste. Završen je Interreg projekt   SLO-HR "Uživam tradiciju". S iznosom od 180.000 kuna TZ je sudjelovala u projektu Archeokultour čiji je puni naziv Arheološki krajolik u održivom razvoju kulturnog turizma Općine Vrsar, te s iznosom od 142.000 kuna u projektu Adrilink koji razvija nove modele održivog razvoja turizma čiji je cilj smanjenje sezonalnosti kroz valorizaciju prirodnih i kulturnih krajolika kao resursa koji bi se mogli posjetiti tijekom čitave godine.

Svoje izvješće direktorica Vugrinec završila je konstatacijom da je TZ usprkos težim uvjetima i smanjenim prihodima, pandemijsku godinu završila uspješno, te da su njeni djelatnici izvršili sve one zadatke koje je pred njima postavio programa rada za 2020. godinu, prilagodivši se, po potrebi, izvršavanju poslova od kuće, prateći upute Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma i sporta RH. Pritom su uloženi maksimalni napori u pravodobno i vjerodostojno informiranje turista, velikih turističkih kuća koje svoju turističku djelatnost obavljaju na području TZ Vrsar, privatnih iznajmljivača i lokalnog stanovništva, vezanih uz način poslovanja TZ u uvjetima pandemije korona virusa.

Zbog otkazanih brojnih manifestacija u 2020.godini ostvareni višak prihoda od 1,76 milijuna kuna koristit će se u jednom dijelu za poslovanje u predsezoni i drugi za realizaciju programa rada za 2021. godinu. Direktorica TZ-a Vrsar nas je izvijestila da na izvješće nije bilo ni jedne primjedbe članova Skupštine TZ-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater