SKUPŠTINA TZ-a VRSAR

OSTVARENO GOTOVO ŠEST MILIJUNA KUNA PRIHODA u devet mjeseci

Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Ilustracija (M. MIJOŠEK)


Na području TZ-a Vrsar ostvareno je 214.050 dolazaka i 1.599.989 noćenja prema podacima sustava eVisitor, što je četiri posto više dolazaka i jedan posto više noćenja u odnosu na isti period 2017. godine, od čega su 98 posto bili strani gosti iz 28 zemalja, a dva posto domaći * Prednjačili su gosti iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Nizozemske, Italije i Češke

Od pet točaka dnevnog reda nedavno održane Skupštine Turističke zajednice Vrsara, kojom je predsjedavao načelnik Općine Vrsar Ivan Gerometta, koji je po zakonu ujedno i predsjednik Turističke zajednice, dvije su itekako bile u fokusu članova Skupštine, o ostvarenom u ovoj te planiranim rezultatima u 2019. godini. Najprije je predsjednica Nadzornog odbora Marina Deak podnijela izvješće o nadzoru nad poslovanjem TZO-a Vrsar za period od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine, a kako nisu utvrđene nepravilnosti, izvještaj je jednoglasno i prihvaćen.

Najviše noćenja u autokampovima

Slijedila je kratka analiza turističke sezone za razdoblje od prvih devet mjeseci ove godine koju je podnijela direktorica TZ-a Vrsar Natalija Vugrinec. Kako je rekla, na području TZ-a Vrsar, u tom je periodu ostvareno 214.050 dolazaka i 1.599.989 noćenja prema podacima sustava eVisitor. To je, pak, četiri posto više dolazaka i jedan posto više noćenja u odnosu na isti period 2017. godine, od čega su 98 posto bili strani gosti iz 28 zemalja, a dva posto domaći.

Prednjačili su gosti iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Nizozemske, Italije i Češke. Pogled na smještajne objekte u kojima su ta noćenja ostvarena otkriva da je najviše noćenja ostvareno u auto kampovima Valkanela (473.206 noćenja), naturističkom kampu Koversada (288.773), auto kampu Porto Sole (207.043) te auto kampu Orsera (156.612). Od čvrstih objekata gosti su najradije boravili u naselju Belvedere (121.547 noćenja), na drugom mjestu je privatni smještaj (116.493), potom u naselju Petalon (69.485), u hotelu Pineta (42.397) i ostalim smještajnim kapacitetima.

Ukupni prihod kojeg je ostvarila TZ Vrsar u devet mjeseci po osnovi boravišne pristojbe i turističke članarine iznosi 5.960.314 kuna. Direktorica je u nastavku predložila Program rada i financijski plan za 2019. godinu koji je već prošao "filter" Turističkog vijeća, u kojem se za 2019. godini planira ostvarenje ukupnog prihoda od 8,2 milijuna kuna, a ostvarit će se iz osnova dijela boravišne pristojbe koja ostaje Turističkoj zajednici, prihoda od noćenja na plovnim objektima, turističke članarine, prihoda iz EU fondova i ostalih prihoda.

Općini Vrsar dva milijuna kuna

Rashodovne stavke financijskog plana za 2019. godinu odnose se na administrativne rashode u visini od 1,172.500 kuna, za poglavlje "Dizajn vrijednosti" koje obuhvaća poticaje u uređenju turističke destinacije, zabavne, kulturne i sportske manifestacije koje su u ulozi podizanja kvalitete turističkog proizvoda Vrsara i produženja turističke sezone (a taksativno ih je nabrojano čak 43), biti će izdvojeno tri milijuna kuna. Za poglavlje "Komunikacija vrijednosti" koje obuhvaća online i offline komunikacije u sklopu marketinškog plana TZ-a Istarske županije, internet oglašavanje , ažuriranje mobilne aplikacije, redizajn i održavanje internet stranice, prisustvo na društvenim mrežama, SMP Istre kao destinacije, opće oglašavanje, tiskani materijal, suradnju i prihvat novinara, info table i turističku signalizaciju biti će izdvojeno još milijun kuna.

Za interni marketing i marketinšku strukturu predviđeno je 69 tisuća, za posebne programe 130 tisuća te za ostale aktivnosti u projektu Interreg SLO - HR "Uživam tradiciju" i projekt ArchaeCulTour namijenjeno je 480 tisuća kuna. Planirani zakonski transfer Općini Vrsar je gotovo dva milijuna kuna.

Direktorica TZ-a Natalija Vugrinec rekla je da se radi o ambicioznom i veoma zahtjevnom programu s kojim će se TZ morati uhvatiti u koštac u idućoj godini, ali je uvjerena da će kao i svi dosadašnji programi u povijesti Turističke zajednice, biti realiziran u potpunosti. Turistička zajednica Vrsar pozicionira se već dugi niz godina kao važan čimbenik u stvaranju turističkog proizvoda visoke dodane vrijednosti u svojoj destinaciji i produženja turističke sezone, o kojoj se govori na svim nivoima, od Ministarstva turizma do svih razina sustava Turističkih zajednica kao jednom od primarnih ciljeva hrvatskog turizma. TZ Vrsar je pritom i glavni turistički moderator u javno-privatnom partnerstvu turističkih čimbenika Vrsara, turističkih firmi koje svoje kapacitete imaju u ovoj destinaciji, Općine Vrsar, privatnih iznajmljivača, ugostitelja i ostalih koji neposredno ili posredno učestvuju u stvaranju turističkog proizvoda Vrsara.

Fiorela Morožin umjesto Gorana Fabrisa

U posljednjim točkama dnevnog reda Fiorela Morožin iz Maistre d.o.o. najprije je imenovana u Skupštinu, a zatim i u Turističko vijeće, gdje je zamijenila dosadašnjeg Maistrinog predstavnika Gorana Fabrisa zbog njegovog odlaska u drugu firmu. Sandra Bravar će umjesto njega predstavljati Turističku zajednicu Vrsara u Skupštini TZ-a Istarske županije. (S. BRAJKOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum