ŠPICA TURISTIČKE SEZONE

U Istri od 14. srpnja neće biti slobodnih soba! Lipanj srušio sve rekorde. JEDNA VRSTA SMJEŠTAJA BILJEŽI ZNAČAJAN PORAST NOĆENJA

  To potvrđuje da bi srpanj mogao biti još i puno bolji nego je bio prošle godine, a kada bi dostigao ekstremno dobre brojke iz 2018. godine kada je samo u tom mjesecu zabilježeno rekordnih 8,1 milijuna noćenja, to bi bio jako dobar rezultat, optimističan je direktor istarskog TZ-a Denis Ivošević

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Pulske plaže su pune turista  (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Pulske plaže su pune turista (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)


Može li bolje od aktualnih turističkih brojki prema kojima je Istru od početka godine do prošle nedjelje posjetilo ukupno 1,75 milijuna gostiju, a realizirano je 8,5 milijuna noćenja. Referentna godina za usporedbu je rekordna predpandemijska 2019. godina, kada je u istom razdoblju zabilježeno 1,67 milijuna dolazaka i 8,2 milijuna noćenja. U noćenjima je indeks 104, što znači da je akumulirano 300.000 noćenja "viška" u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

- Uzlazni turistički trend primjetan od početka godine zahuktao se u lipnju tijekom kojeg je realizirano 4,82 milijuna noćenja, što je povijesno daleko najbolji lipanjski rezultat. Približili smo se brojci od gotovo pet milijuna noćenja, a inače smo se u lipnju vrtjeli oko 4,2 milijuna noćenja, izuzev dvije godine kada smo se približili brojci od 4,5 milijuna noćenja. Sredinom lipnja bilo je gotovo 450.000 noćenja viška, no budući da su praznici završili 18. lipnja, radi različitog rasporeda vjerskih praznika koji utječu i na školske praznike, od sredine lipnja pa do prošle nedjelje "izgubila" se ta prednost od 150.000 noćenja. No, to je još uvijek 300.000 noćenja više u odnosu na isto razdoblje iz 2019. godine, tako da je to odlično prolazno vrijeme. Stanje bookinga kao i najave potvrđuju naša dosadašnja razmišljanja o uspješnoj turističkoj godini, zadovoljan je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Hoteli su od početka godine do sada realizirali 2,7 milijuna noćenja, 370.000 noćenja manje u usporedbi s 2019. godinom, što se može tumačiti time da nekoliko velikih hotela ne radi, primjerice Pical i Luna u Poreču, jer su u fazi renoviranja. U kampovima je realizirano 3,05 milijuna noćenja, što je 405.000 noćenja više, a u privatnom smještaju 2,65 milijuna, odnosno 175.000 noćenja više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Daleko najveći broj realiziranih noćenja, ističe Ivošević, otpada na turiste iz Njemačke koji su u prvih šest mjeseci ostvarili 3,1 milijun noćenja, gotovo 600.000 noćenja više nego rekordne 2019. godine. To je prije svega rezultat kumulativnog učinka komunikacije i posebno promocije po svim različitim kanalima upravo fokusiranim na njemačko tržište. Na turiste iz Austrije otpada 1,3 milijuna noćenja, 60.000 više u odnosu na 2019. godinu, Slovenci su ostvarili ravnih milijun noćenja, Hrvati 620.000 noćenja, Talijani 405.000 noćenja, Česi 300.000, a Poljaci 290.000 noćenja.

Istra je perjanica hrvatskog turizama, prednjači po turističkim brojkama, ne samo kvantitativno nego i kvalitativno, po razini usluge i servisa, po raznolikosti ponude, a onda to pokazuju i fizički i financijski pokazatelji. Istra je u prvih šest mjeseci ukupno realizirala 7,9 milijuna noćenja, gotovo dvostruko više od prvih sljedećih županija: Splitsko-dalmatinske županije s 4,2 milijuna i Primorsko - goranske s 4,16 milijuna noćenja. Prednjače i istarske destinacije, tako je na prvom mjestu Rovinj s 1,3 milijuna noćenja, na trećem mjestu Poreč s 1,06 milijuna noćenja, Umag je na šestom, Medulin na sedmom, Funtana na devetom i Pula na desetom mjestu. U prvih deset destinacija šest ih je iz Istre.

- Procjene su da će negdje od 14. srpnja biti teško naći slobodnu sobu u Istri. Tada se očekuje vrhunac turističke špice i to potvrđuje da bi srpanj mogao biti još i puno bolji nego je bio prošle godine, a kada bi dostigao ekstremno dobre brojke iz srpnja 2018. godine, kada je u samo u tom mjesecu zabilježeno rekordnih 8,1 milijuna noćenja to bi bio jako dobar rezultat, optimističan je Ivošević.

Bez obzira na te izuzetno dobre rezultate, turistička sezona je i dalje izazovna u nekim segmentima. Centru za istraživanje mora Instituta "Ruđer Bošković" iz Rovinja pristižu dojave o prisutnosti kompas meduza u priobalju zapadne Istre, no uskoro bi trebale početi nestajati.

- Nadamo se da će te meduze vrlo brzo nestati. Drugo, avio segment je još uvijek u povratku vraćanja na normalu s velikim poteškoćama, jer veliki aerodromi i velike avio kompanije još uvijek imaju znatnih problema ne samo s pilotima i kabinskim osobljem nego i s tehničkim osobljem na aerodromima, što direktno utječe na otkazivanje pojedinih letova. Raširenih očiju pratimo i situaciju s pandemijom koronavirusa. Da li će brojke ostati u granicama koje neće utjecati na turizam ili će prerasti do kraja rujna ipak u nešto što će ponovo staviti u pripravnosti sve službe vezano za covid pokazati će vrijeme, zaključio je Ivošević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter