ENJOY LOCAL DESTINATION

Kuće za odmor i ovog su ljeta često bile "baze" iz kojih se kretalo u otkrivanje Istre: DOŽIVLJAJI, GASTRONOMIJA I NOVA ISKUSTVA VRATIT ĆE GOSTE I SLJEDEĆEG LJETA

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Villa Poletti

Villa Poletti


Probati nešto novo i pomaknuti svoje granice ili ostati vjeran starim navikama, jedna je od čari modernog turizma. „Ono što je nama kao domaćinima najvažnije, jest to da boravak u Istri našim gostima bude što ispunjeniji različitim izazovima i iskustvima, da se zadovoljni vrate svojim kućama i da se, naravno, u njihovim mislima i planovima ponovno nađe Istra - kaže poznati istarski vinar Piero Poletti

Upoznati, doživjeti, okusiti... Ciljevi su to koji se prilikom odabira neke odmorišne destinacije već dugo vremena nalaze pri samom vrhu liste prioriteta sve većeg broja turista. U modernom turizmu rutina je sve više "out", a ležanje u hladu i fotkanje pokraj mora samo su neki od malih kamenčića u mozaiku uspomena i doživljaja kojeg gosti žele ponijeti kućama sa svojih putovanja.

Kuće za odmor i luksuzne vile s bazenima često se nalaze u mirnim ruralnim dijelovima Istre. Svoje kapacitete i ove godine uglavnom pune gostima koji odmor i uživanje iza ograda svojih privremenih ljetnih domova obogaćuju dnevnim izletima. Njih uglavnom planiraju sami, uz poticaj turističkih brošura i interneta, ili vrlo često uz pomoć i preporuku svojih domaćina. Budući da potražnja u pravilu rezultira razvojem ponude, tako su i razvoj obiteljskog turizma i izgradnja novih kuća za odmor u Istri otvorili novi prostor za promociju i prodaju postojećih domaćih proizvoda, usluga i sadržaja, ali i za pokretanje brojnih novih poslova i realizaciju kreativnih projekata namijenjenih vlasnicima obiteljskog smještaja, odnosno njihovim gostima.

Inovativna aplikacija

Jedan od takvih je i projekt Enjoy Local Destination koji je osmišljen upravo s ciljem što jednostavnijeg i sveobuhvatnijeg informiranja gostiju o ponudi sadržaja i doživljaja uže destinacije, ali i regije u koju dolaze na odmor.

Radi se o inovativnoj aplikaciji iza koje stoji kreativni tim pulske tvrtke B&G Solutions. Predstavljena je i lansirana ovog ljeta, a koristi se vrlo jednostavno. Dobivenu naljepnicu iznajmljivači istaknu u svojem smještajnom objektu, a gost, prilikom dolaska, jednostavno taj kod skenira te na svojem mobilnom uređaju, tabletu ili laptopu dobiva sve potrebne informacije bez interakcije s domaćinom. Aplikacija je lokalizirana u odnosu na smještajnu jedinicu.

Foto

"Usmena komunikacija ili traženje informacija po internetu jednostavno uzima previše vremena i ne daje željene rezultate. Čak i popularne internetske platforme, poput primjerice Trip Advisora, nude preporuke koju mogu biti manipulirane, dok putem naše aplikacije svaki domaćin može ponuditi ono što smatra da je najbolje za njegovog gosta i pomoći mu da izbjegne uobičajene zamke koje turiste vrebaju tijekom turističke sezone. U aplikaciju se mogu ubaciti informacije o mogućim skrivenim plažama koje vlasnik smještaja svojim gostima preporuča ili raznim lokalnim događanjima", kaže Boris Dvoršak, jedan od autora ovog projekta. Sve češći motiv za dolazak je i lokalna gastronomija.

Vinska priča

Prema posljednjem TOMAS istraživanju Instituta za turizam o stavovima i turističkoj potrošnji u Hrvatskoj, gastronomija i uživanje u hrani predstavlja jedan od tri glavna motiva dolaska u destinaciju za čak 29 posto turista. Preporuke vezane uz dobre restorane, vinske podrume i proizvođače ulja, ali i mogućnost nabavke kvalitetnih domaćih proizvoda, jedno je od prvih pitanja koje se postavlja domaćinima. Usluga se iz godine u godinu sve više unaprijeđuje i razvija.

Mali lokalni proizvođači su kroz samostalnu dostavu ili pak, na primjer, putem nove usluge Valfresco porečkog turističkog diva Valamara, sigurno i brzo dostavljali svoje proizvode do samog praga takvih objekata, odnosno direktno na ruke zadovoljnih gostiju. Mnogi takvi proizvođači imaju i vlastite smještajne kapacitete pa njihovi gosti rado koriste priliku da o lokalnoj gastronomiji i enologiji nauče od pravih eksperata. Jedan od njih je i poznati istarski vinar Piero Poletti čije goste u vili Bellavista Poletti kod Višnjana dočekuju butelje najpoznatijih istarskih vina napravljenih od tradicionalnih sorti grožđa koje se generacijama uzgajaju u obiteljskim vinogradima.

"S obzirom da je za mene proizvodnja vina posao, ali i strast, izrazito zadovoljstvo mi je kada tu zanimljivu istarsku vinsku priču mogu tijekom ljeta predstaviti svojim gostima. Kroz priču o tome uz koje se jelo najbolje sljubljuje cabernet sauvignon, a uz koje muškat ili malvazija, gostima promoviramo i domaću gastronomiju", kaže Poletti.

"Neki će, kaže, na taj način steći nove navike i otkriti nešto novo, a nekima će, smije se, i nakon svega i dalje uz ribu na stolu biti draža cola. Ali to je tako, i u tome i jest jedna od čari turizma. Probati nešto novo i pomaknuti svoje granice ili ostati vjeran starim navikama. Ono što je nama kao domaćinima najvažnije, jest to da boravak u Istri našim gostima bude što ispunjeniji različitim izazovima i iskustvima, da se zadovoljni vrate svojim kućama, i da se, naravno, u njihovim mislima i planovima ponovno nađe Istra", zaključuje Poletti.

Foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter