NAGLASAK NA ZELENE PRAKSE

ECO DOMUS: Program certificiranja eko-prijateljskog smještaja

| Autor: Glas Istre
Eko prijateljski smještaj

Eko prijateljski smještaj


O PROGRAMU ECO DOMUS

Jedan od općih ciljeva Upravnog odjela za turizam Istarske županije je održivi razvoj turizma u Istri te razvoj Istre kao kvalitetne turističke destinacije s naglaskom na zelene prakse. Na tragu tih ciljeva, pokrenut je program Eco Domus kojim se želi potaknuti diversifikacija i podizanje kvalitete smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja turizma - poticanje privatnih iznajmljivača da svoje sadržaje i usluge prilagode i nude gostima na odgovoran i održiv način.

- Održivi turistički razvoj vrlo je važan jer zadovoljava potrebe turista i domicilnog stanovništva poštujući prirodu i čuvajući resurse za buduća pokoljenja. Njime se želi ostvariti upravljanje resursima na način da ekonomske, socijalne i ekološke potrebe budu ostvarene tako da se održe kulturološki integritet, osnovni ekološki procesi, biološka raznolikost te sustavi na kojima počiva život. – ističe pročelnica Upravnog odjela za turizam, Nada Prodan Mraković.

Eko prijateljski smještaj

Za sada su u program Eco Domus uvrštena 44 objekta koji su zadovoljili najmanje 50 osnovnih kriterija u 12 kategorija, a s ciljem uključivanja novih objekata u program.

Na internetskim stranicama Upravnog odjela za turizam Istarske županije, www.istra-istria.hr/eco-domus objavljen je Javni poziv za uključivanje u program certificiranja Eko prijateljskog smještaja u Istri gdje se mogu naći sve potrebne informacije, uvjeti, obrasci i kriteriji za dobivanje certifikata.

KORISTI OD UVRŠTAVANJA

Svi iznajmljivači koji se prijave i zadovolje kriterije, dobivaju promotivne materijale programa i tabelu Eco Domus koju mogu isticati na svom objektu. Oni se uvrštavaju u višejezičnu brošuru ''Istra ecoxperience – Sve eko iz Istre'', na internet stranice www.istraecoxperience.com i na destinacijski web portal Istre, www.istra.hr u popis Eco Domus objekata.

U postupku certificiranja na raspolaganju je besplatna stručna i savjetodavna pomoć u ispunjavanju kriterija programa, a za sve uvrštene iznajmljivače organiziraju se edukacije na temu održivog turizma, pružaju se informacije o programima kreditiranja, dodjeli potpora, novim trendovima i propisima i o svemu drugome što može koristiti unaprjeđenju eko-prijateljskog poslovanja.

Eko prijateljski smještaj

Također, program Eco Domus je kontinuirano promoviran u digitalnim i tiskanim medijima - lokalnim, regionalnim ili nacionalnim kao i u onima specijaliziranima za ekologiju i turizam. Pojedine objekte redovito se ističe kao primjere dobre prakse.

Eco Domus iznajmljivače promovira se i na raznim specijaliziranim web portalima, odnosno tzv. ''zelenim kanalima'' prodaje kao što su www.ecobnb.it, s preko 2 milijuna posjeta godišnje i preko 3.600 uvrštenih eko-prijateljskih objekata iz cijeloga svijeta, i Green Travel Maps u okviru UN-ove platforme za održivi turizam ,Tourism 2030.

CILJEVI PROGRAMA

Kroz kriterije za uvrštavanje i dobivanje markice, vrednuju se lokalne vrijednosti - informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima,   uređivanju okoliša autohtonim biljnim vrstama, promociji tradicionalnih proizvoda i suvenira, mogućnostima učenja i/ili sudjelovanja u tradicijskim običajima, promociji lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda i dr.

Program Eco Domus je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima koji su kategorizirani kao kuće za odmor ili kao apartmani (isključivo ukoliko cijelim objektom u kojem se nalaze upravlja ista osoba) ukupnog kapaciteta najviše 30 ležajeva. Također, prilikom odabira objekata, prednost imaju iznajmljivači iz onih sredina u kojima se već provodi sustavno selektivno prikupljanje i zbrinjavanje otpada i koji su registrirani za cjelogodišnje poslovanje.

Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja jesu društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje, korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda, korištenje prirodnih materijala, štednja vode i energije i sortiranje i recikliranje otpada.

Eko prijateljski smještaj

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater