USPJEŠAN SPORTAŠ I FRIZER

PULA IMA BODYBUILDERA SVJETSKE KLASE. Tomislav Strmečki nosi svjetsku seniorsku broncu: Moraš biti jak u glavi, ne samo u tijelu, vjerovati u sebe

 Od rekreativca do olimpijca u godinu i pol dana? Pitate se je li to moguće. Odgovor najbolje zna Puljanin Tomislav Strmečki koji je upravo u tom periodu uspio dogurati do trećeg najboljeg bodybuildera na svijetu

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Tomislav Strmečki (Snimio Milivoj Mijošek)

Tomislav Strmečki (Snimio Milivoj Mijošek)


  Od rekreativca do olimpijca u godinu i pol dana? Pitate se je li to moguće. Odgovor najbolje zna Puljanin Tomislav Strmečki koji je upravo u tom periodu uspio dogurati do trećeg najboljeg bodybuildera na svijetu. Doduše, nije to olimpijski sport, ali uspjeh zbog toga nije ništa manje vrijedan. Svjetska seniorska bronca pripala mu je lani na Svjetskom body building prvenstvu održanom u španjolskoj Santa Susanni. A iako cijeli put do uspjeha ovog 28-godišnjaka nije bio nimalo lagan niti jednostavan, sve je počelo upravo tako, lagano, jednostavno i relativno bezazleno - tek jedna fotografija natjerala ga je da se pokrene i krene u teretanu.

 - Lani u ožujku krenuo sam u body building, iako sam uvijek bio u nekom sportu: u početku je to bila atletika gdje sam isto bio relativno dobar, pa je uslijedio nogomet, pa poslije nogometa plivanje, DVD vatrogasci, bilo je još tu nekih sportova koji su ostali samo na pokušajima, ali ništa vrijedno pažnje. Međutim, uvijek sam u životu bio natjecatelj, volim se boriti, odnosno natjecati s drugima. Već od vremena atletike to je došlo do izražaja. I onda sam krenuo u teretanu i s obzirom da treniram puno, a nikad nisam doživio željenu formu, da se definiram i da se svi mišići lijepo vide i ocrtavaju, što se kaže beach body gdje se ocrtavaju trbušnjaci, "six pack", rekao sam sebi hajde da probam jednu godinu i da možda to postignem.Tomislav Strmečki

Ali, kada su drugi oko mene vidjeli koji napredak ostvarujem, pitali su me zašto ne bih išao u natjecateljske vode. Nisam imao tada nikog da me vodi, nisam o tome ništa znao, sve je bilo na nekim usputnim informacijama, ali onaj natjecatelj u meni se probudio. Kao što sam rekao, već sam dotad trenirao body building, ali lagano, išao bih u teretanu, radio sam ono što sam mislio da treba, pa jeo sve što bih vidio pred sobom... Prvo sam trenirao u Rojcu, pa sam otišao u drugi fitness centar, pa treći i onda sam došao u BBK Mornar i ovdje je zapravo sve krenulo puno ozbiljnije, sažeo je Tomislav Strmečki svoje početke u body buildingu unatrag godinu i pol dana.

A onda je stigao i prvi izlazak na binu kao natjecatelj u body buildingu. Bilo je to lani na Balkanskom natjecanju u Rumunjskoj. I Strmečki se odmah popeo na najviše postolje.

- Nisam znao što me zapravo čeka, kako to izgleda, kako se odrađuje ta faza definicije, punjenje, pražnjenje, treninga i sve to. Bio sam pun pitanja i laganog nezadovoljstva zašto nisam kao natjecatelji kakvi se mogu vidjeti na internetu. Ali moj trener Terry Frlan, koji mi je osmišljavao i treninge i prehranu, umirivao me i govorio da sve ide po planu i da ništa ne brinem. Vlasnica BBK-a Mornar Katarina Fištrović Sanković pripremala me u dijelu pozinga, ali i odrađivala sve ostale pripremne aktivnosti, zvala ljude iz Body building saveza na provjeru forme i stvarno sam joj na svemu jako zahvalan. Prvo mjesto u Rumunjskoj bio je doista znak da su me dobro vodili i da sam ja dobro odrađivao sve pripreme, kaže nam Strmečki.

A onda su se zaredala i druga natjecanja - svjetsko natjecanje, pa Sport fest u Poreču gdje je osvojio drugo mjesto i državno koje je krajem prošle godine održano u Puli upravo kao zahvala pulskim bodybuilderima i BBK-u Mornar što su u godini lockdowna i pandemije, kada su se klubovi zatvarali, a treniranja bila otežana ili nemoguća, ipak pobrinuli da Hrvatska ima svoje predstavnike na europskim i svjetskim natjecanjima. I da osvajaju odličja!

Osim treniranja, važna stavka koju izdvaja Strmečki jest i prehrana bez koje rezultati ne bi bili takvi kakvi jesu.

- Što jedem? Moram reći da je uvijek jedno te isto iz dana u dan, a kombinacija se sastoji samo u količini proteina, ugljikohidrata i masti koji se dodaju, oduzimaju, cikliraju, ovisno kako koji dan i ovisno o tome je li period priprema za natjecanja, radi li se na nekim većim mišićnim skupinama ili manjim. Ali, mahom je to proteinska prehrana. Svi misle da bodybuilderi jako puno jedu. Međutim, istina je da ne jedemo puno. To je šest obroka dnevno, a iako količinski izgledaju obilni, zapravo su kalorijski mršavi, pa sam iza tih obroka ponekad čak i gladan. Ali tako je to. Ipak je riječ o sportu koji traži puno odricanja i puno discipline. Moraš biti jak u glavi, ne samo u tijelu, vjerovati u sebe. Naravno da dođe i period krize, nema onog tko ih nije imao. Radiš, radiš, treniraš i onda se malo izgubiš, pa kad dođeš u teretanu - resetiraš se. Bolje je da sam uvijek tu, nego da sam doma ispred televizora jer odmah pojedem više nego što bih trebao pa se osjećam loše, kaže nam kroz smijeh Strmečki.

Na upit ima li kakvih (ne)dozvoljenih dodataka prehrani u cijeloj bodybuilding priči, Strmečki je vrlo iskren.

- Bodybuilderi uvijek skrivaju takve stvari, ali je istina da ukoliko se odlučiš baviti time, ako si natjecatelj, ne možeš reći da si već u seniorima i da ništa ne koristiš. Lažu! Naravno, postoji period kada se, što i koliko može uzimati jer na tim natjecanjima postoje doping kontrole koje moraš proći ili te diskvalificiraju. Više-manje, ništa nije dozvoljeno, o tome se i ne priča previše, ali se sve prati, svaki suplement se mora točno unositi u određeni dan da se tijelo stigne iščistiti i da se to ne pokaže na doping kontroli jer u protivnom slijedi zabrana nastupa na četiri godine. Postoje federacije na kojima ne postoje doping kontrole i tamo onda ima svačega, ali ti natjecatelji ne mogu računati na stipendije, na kategorizacije i ostalo. Ja imam kategorizaciju kao sportaš, dobio sam je nakon svjetskog prvenstva i ponosan sam na to, a i novac koji dobijem uvijek dobro dođe, za hranu, pribor, treneri su dosta skupi, nije jeftino, ali ako hoćeš ulagati u sebe, moraš i dati. Ima puno troškova, kao i u svakom sportu. Ali sve se u jednom trenutku i vrati, tvrdi Strmečki.

        U teretani na pulskom Mornaru je kao kod kuće. Kako i ne bi bio kada trenira šest puta tjedno uz samo jedan dan odmora. Prije natjecanja nema, međutim, niti dana odmora, a na treninge dolazi i dva puta dnevno! Uza sve to Tomislav i radi. On je frizer zaposlen u frizerskom salonu "Hair galery", a kroz sve obveze uspješno "žonglira" zbog, kako kaže, velikog razumijevanja poslodavca za njegove treninge, na čemu je jako zahvalan. Ujedno je i Tomislav odlična reklama za salon, ali i struku.

- Podrška okoline mi je jako važna i za sada ne izostaje. U početku je, doduše, bilo onih prigovaranja "šta si to radiš, šta ti to treba", ali sada, kada su vidjeli napredak i da će od toga ipak biti nešto, onda se priča promijenila u "to su moji geni, isti ja", kroz smijeh priča Strmečki.Tomislav Strmečki

Fotografija prije početka treninga i na uspješnom natjecanju 

Pozdravljamo ga i ostavljamo u treningu jer je pred vratima već sljedeći izazov - Državno prvenstvo koje se održava krajem travnja, pa slijedi Europsko prvenstvo u svibnju ove godine u Španjolskoj, ponovno u Santa Sussani. Dalje Tomislav ne razmišlja previše, kaže, tek mu je želja da se u rujnu ponovno okuša na Svjetskom prvenstvu. No, do tada, odmora nema!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater