GASTRO SPECIJAL SUBOTOM: DENIZ ZEMBO

ZEMBINA ŠKOLA KUHANJA: Ichigo toast

| Autor: Chef Deniz ZEMBO

Evo me opet, sjedim na terasi hotela i gledam u plavo nebo, po kojem cure sivo bijeli oblaci. Baš kao što oblaci na čas prekriju sunce, pa se sve smrači a onda kad prođu, sunce opet sve osvijetli... tako se izmjenjuje situacija na terasi... čas uživam u miru i zvukovima praznine, drugi čas grupica od pet, šest turista sjedne za stol i naruči alla carte raznoliku hranu... i onda uživam u radnom kaosu i zvukovima prženja, sjeckanja i lupanja tave o plamenik.

U jednom trenutku tišine i praznine dok su oblaci curili nebom, ulicom je protekao dragi prijatelj, kojeg godinama nisam vidio. Mladen Radić... pozivam ga da sjednemo na terasu... on me u čudu gleda... u moju bradu... u lice... u ono u što sam evoluirao od zadnji puta kad smo se vidjeli... on naručuje čaj, ja oldschool kratki   espresso bez šećera kojeg ispijam u sekundi, da bi uživao u trenutku... on svoj čaj vrlo polako ispija i uživa u trenutku... pričamo o putovanjima o kontinentima i državama, o raznolikosti hrane u različitih kultura...

Ichigo Toast (Deniz ZEMBO)

Mladen se ulovio svojeg putovanja u Japan... Ichigo - Ichie, kaže on meni... umjetnost trenutka... uživaj u svakom trenutku, jer je jedinstven i neće se više ponoviti   nikada ali te izgrađuje... pozivam ga da duh ovog razgovora presadimo u emisiju na lokalnom radiju u kojoj blebećem o hrani svakog četvrtka...

Dva dana kasnije evo nas na radiju... bla, bla, bla... pa onda opet na kavi u centru grada... dok on i kolega Elvis nešto pričaju, ja gledam trenutak vremena oko sebe, vidim psa na uzici, nečije ofucane šlape, čujem ljudski žamor u oceanu izrečenih riječi i misli, vidim desetak metara od mene gospođu u kasnim pedesetim kako gospodaru familije nadolijeva mineralnu vodu u dec bijelog vina... gazirani mjehurići se kovitlaju u njegovoj čaši....

Moje misli zumiraju svijest unutar te čaše i pomiješam se s kovitlanjem mjehurića, moj um pleše s njima...

Ichigo-ichie... umjetnost trenutka... dobivam ideju za tost koji ću napraviti za rubriku Glasa Istre... Ichigo -Ichie...

Ichigo Toast (Deniz ZEMBO)

Složenost: Full jednostavno i full ugodno

 

Sastojci za jednu osobu:

  • jedno pecivo
  • manja tikvica
  • manja paprika
  • jedan mladi luk
  • manji komad slanine (cca 7 do 10 dkg)
  • nekoliko maslina
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • začina nema - u ovom je slučaju hrana sama sebi začin

 

Priprema:

Slaninu, luk i tikvicu narezati na ploškice, papriku na trakice pa ih desetak minuta prepržiti u tavi na maslinovu ulju na laganoj vatri. Pecivo razrezati na pola, pa ga u tosteru tostirati.

Na pladnju ili ravnom tanjuru posložiti prženu slaninu, luk, tikvicu i papriku po tostu, a s ostatkom igrati se po tanjuru i posložiti komade na način kako se trenutno osjećate...

Dobar tek i s vremena na vrijeme uživajte u sebi i svojoj osobnosti.

Foto

Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.

Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.

Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.

Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.

U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo, a uz njega aplikaciju su stvarali svi vođeći kuhari Kulinarskog centra, za nutricionizam je zadužena Sanja Močinić iz Studija Zdravi i vitki, Marko Lončar je zadužen za fitness dio, te mnogi drugi.

To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.

Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum