LCHF podrazumijeva strogo reducirani unos namirnica bogatih šećerom i škrobom kao što su kruh, tjestenina, žitarice, krumpir, riža i slično, dok se istovremeno povećava unos prirodnih zdravih masti iz životinjskih i biljnih izvora
Za one koji su prešli na LCHF prehranu ili se tek spremaju dobro će doći još koji recept za doručak ili večeru. Radi se o prehrani sa reduciranim unosom ugljikohidrata, a umjesto njih uvodi se veći udio masnoća i proteina u jelovnik.
Broj pobornika i praktikanata ove prehrane je u porastu, a vodeća zagovornica LCHF u Hrvatskoj je Anita Šupe. Kao što ona navodi na svome blogu "Istine i laži o hrani" ovaj je režim prehrane nastao u Švedskoj i znači Low Carb High Fat ili smanjeni unos ugljikohidrata i povećani unos masnoća. Naime, prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata mogla bi imati visoki sadržaj proteina ili visoki sadržaj masnoće, ovisno o tome čime nadomještamo smanjeni unos ugljikohidrata.
Zato je grupa švedskih liječnika 2006. god lansirala izraz LCHF kako bi naglasili da smanjeni unos ugljikohidrata ne znači povećani unos proteina, nego povećani unos kalorija iz masnoća. Ovo je važno znati jer povećani unos proteina na duže staze može dovesti do zdravstvenih problema, na što se uglavnom i odnose kritike prehrane sa smanjenim udjelom ugljikohidrata. No povećani unos masnoće nema nikakvih negativnih posljedica, ali ima puno dokazanih benefita, pa je LCHF model prehrane sve više i više prihvaćen i u drugim zemljama, kao uspješan medicinski tretman kod pretilosti, metaboličkog sindroma i dijabetesa, navodi Anita Šupe na svom blogu.
Na facebook stranici "Grupa Anita Šupe - Paleo/LCHF" pronalazimo zanimljiv recept Antonie Šimunić za pitu od sira sa bademima, orasima i lješnjacima i prhkog tijesta od kokosovog i sezamovog brašna.
PRHKA PITA OD SIRA
Prhko tijesto:
4 jaja
mjerica proteina (opcionalno)
žlica eritrita (prirodni zaslađivač)
4 žlice kokosovog brašna
2 žlice sezamovog brašna
žličica sode bikarbone ili pzp
oko 120 grama kokosovog ulja
malo cimeta
Sve pomiješati, malo pričekati dok kokosovo brašno upije i smjesa postane slična prhkom tijestu. Utisnuti u kalup i peći na 180 stupnjeva oko 10 minuta.
Zatim se izreže onaj dio koji se utisne na stranice kalupa, da bi se to tijesto na kraju posipalo preko svega.
Sirni nadjev:
Pola kilograma president posnog sira
dvije žlice milerama
žlica kokosovog brašna
mjerica proteina
eritrit po želji
žlica psylliuma
jedno jaje
Sve to pomiješati i istresti po biskvitu, na kremu posipati grubo sjeckane orahe, bademe i lješnjake i staviti na 10-15 min u pećnicu. Na kraju posipati s prethodno navedenim izmrvljenim prhkim tijestom.