GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Jaje na oko alla gorgonzola

| Autor: The Outlaw Chef


Zadnji trzaji ljeta, plavo nebo, tri bijela oblaka, a ja stojim bos u travi do koljena, odmah pored smokve i gledam u ljetni vrt. Što tu raste?

Tu raste gurmanska strast, i volja za životom. Pomidor, paprika, tikvica i melanzan. Uzimam svog oldschool Francuza "Opinela" taj dobri stari džepni nož nikada me nije iznevjerio... režem peteljku od paprike, jednu crvenu, jednu zelenu.

Zagledam se u pomidor... ima i crvenih i još zelenih. Za razliku od većine dobrih ljudi koji bi odabrali onaj crveni, ja uzimam onaj zeleni... ulazim u kuću otvaram frižider uzimam jaje, malo gaude i komadić gorgonzole, i s opakim osmijehom na licu uzviknem: "Danas kuham!"

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Jaje na oko alla gorgonzola

Sastojci za dvije osobe:

  • 2 jaja
  • 7 dkg gorgonzole
  • 10 dkg gaude
  • dvije manje slatke paprike
  • zeleni pomidor
  • prstohvat svježeg timijana
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra

Priprema:

Dvije manje paprike oštrim nožem razrežemo uzdužno na pola, zeleni pomidor razrežemo na fete debljine malog prsta.

Gaudu naribamo na krupno na ribež, gorgonzolu izmrvimo na sitno nožem.

Na tavi s vrelim maslinovim uljem najprije pržimo fete zelenog pomidora i polovice paprike.

Kada polovice paprike i pomidor dobiju blago smećkastu koricu s jedne i druge strane, papriku stavimo uz rub tave, a po fetama zelenog pomidora, koji se i dalje prži u   maslinovom ulju stavimo jaje na oko.

Odmah nakon toga po bjelanjku jajeta, dok je još sluzav dodamo na krupno naribane gaude sve oko žumanjka ali ne po njemu. Kako se bjelanjak bude uslijed djelovanja povišene temperature bijelio i stiskao, istovremeno će sir postajati mekši i širit će se, tako ćemo dobiti jednu sasvim drugačiju strukturu bjelanjka.

Na takav bjelanjak par minuta prije kraja pečenja stavimo dvije polovice slatke paprike, punjene mrvicama gorgonzole, koja se isto tako unutar paprike rastopila. Nekoliko minuta zatim, kada žumanjak bude gotov a sir unutar njega bude topljen, maknemo sve s izvora topline i stavimo na plitak tanjur... zarežite nožem, nabodite vilicom , ubacite u usta i uživajte... analizirajte nepcem, kako li se samo sljubljuje slatkasta kiselost zelenog pomidora, s blagom gorčinom pržene paprike, gaudom i gorgonzolom... jaje ovdje ima ulogu neutralnog smirivatelja jakih okusa poput paprike i gorgonzole, a usput nam daje snagu i energiju za tijelo i mozak. Također ste primijetili da je jaje nepravilnog oblika, nije klasičnog kao neki oblačić, i nisam koristio okrugli kalup. A i zašto bi... uživajmo malo u asimetriji... simetrije ionako ima previše u našim "civiliziranim" životima...

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".

Jednom riječju - GASTRONAUT... 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter