GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Funghi alla disco volante

| Autor: The Outlaw Chef


Kada uđeš u veliku hrastovu šumu najprije te obliju mirisi suhog i trulog lišća ispremiješani sa svježim lahorom zraka koji se netom spustio sa plavih nebesa , uz njih tu se prepliću mirisi majčine dušice i crvene istarske zemlje prekrivene debelim slojem humusa od granja trave i lišća. Iako prepuno detalja i na prvi pogled konfuzno u šumi vlada savršena harmonija i sve ima svoje mjesto i specifičnu ulogu, a ja sam u potrazi za gljivama… najednom začujem glas svojeg punca Valdija kako mi govori: "Evo donio sam ti gljive, zovu se 'Grklji' napravi nešto s njima… U trenutku sam shvatio da se nalazim u stražnjem dvorištu svoje kuće i da sam se zapravo tek vratio sa posla, da nisam bio u klasičnoj šumi nego u šumi svojih misli… dok je punac u šumi oko Vidulina brao gljive… dakle… što čekamo… 3,2,1… Zakuhajmo!

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Funghi alla disco volante

Sastojci za jednu osobu:

  • Dvije divlje veće gljive ('grkalj')
  • pet do šest cherry pomidora
  • 10 dkg brie sira
  • jedan do dva slatka feferona
  • 2 do 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • pola čajne žličice cvijeta morske soli

Priprema:

Izrežemo 10 dkg brie sira na fete. Manjim oštrim nožem razdvojimo peteljke gljiva od klobuka. Na jednom od dva klobuka od gljiva odrežemo samo dio vrha klobuka tako da on može stabilno stajati kad je naopako okrenut.

U tavi na vrelom maslinovom ulju pržimo cherry pomidor izrezan dijelom na fete i dijelom na polovine, slatki feferon izrezan na fete, peteljke od gljiva izrezane na fete i klobuke od gljiva da im je donja strana okrenuta prema dnu tave.

Nakon cca 3 do 4 minute okrenemo klobuke od gljiva da im gornja strana leži na tavi.

Na onaj klobuk na kojem smo izrezali vrh da bi bio stabilniji poslažemo fete sira brie na način da prekrijemo okrenutu donju stranu klobuka pa zatim tavu poklopimo poklopcem.

Nakon 3 minute otklonimo poklopac, ugasimo izvor topline, pa po rastopljenom brieu poslažemo komade cherry pomidora i feferona te ih zatim poklopimo drugim klobukom od gljive.

Velikom ravnom žlicom izvadimo dobivenu formu od gljiva na tanjur i polako uživamo u jelu uz neku omiljenu nam muziku… dobar vam tek dragi ljudi… Živili!

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater