GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Brion na fazanski... iliti fazan na brionski

| Autor: The Outlaw Chef


Sunčano ranojesensko popodne, a ja stojim na obali mora u dvorištu vile Lovorke na Brionskom otočju i umjesto ribe u moru čistim fazane. To što radim je vrlo neobično, jer sam od VIP klijenata, lovaca koji su došli u lovni turizam, dobio i vrlo neobičan izazov. Na jednom lovištu u Istri ulovili su nekoliko fazana i poželjeli su da im ih spremim za večeru, ali odmah isti dan...

Kako fazana učiniti mekšim a da ne mora odstajati preko noći u pacu... lako... očistite ga u moru i pustite ga da odstoji u slanoj vodi 2 do 5 minuta, eto tako... nastavak slijedi u opisu jela... 3... 2...1... krenimo!

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Brion na fazanski... iliti fazan na brionski

Sastojci za 4 osobe:

  • 3 fazana
  • dva limuna
  • krupna morska sol
  • 5-6 listova svježeg bosiljka
  • 4 grančice svježeg ružmarina
  • 5 lovorovih listova
  • 3 zelene ljute chilly habanero paprike
  • 7 zrna češnjaka
  • 5 glavica ljubičastog luka
  • 1,5 kg krumpira
  • 1 stabljika celera
  • čajna žličica crnog papra u zrnu
  • 2 dcl maslinovog ulja...

Priprema:

Očistite svježeg fazana i isperite ga u moru, te ga pustite da odstoji u slanoj vodi dvije do maksimalno 5 minuta. Izvadite ga iz slane vode i pustite ga dvadesetak minuta da se ocijedi na zraku, nemojte ga brisati.

U tavi na vrelom ulju pecite fazana da lagano porumeni od prženja sa svih strana, zatim ga stavite u dublji lonac.

Na maslinovom ulju i "soku" kojeg je fazan pustio prilikom prženja nastavite pržiti ljubičasti luk na krupno narezan i 7 zrna češnjaka koja su samo zdrobljena rukom.

Kada luk dobije prozirnkasto žućkastu boju, to ulje i luk i češnjak prelijte u lonac preko fazana. Upalite vatru (ili namjestite izvor topline) na srednje jako pa dodajte jednu listu obične vode.

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Brion na fazanski... iliti fazan na brionski

Kada voda zakipi, u lonac dodajte dva limuna s korom narezana na fete, svježi bosiljak, ružmarin, lovor, tri chilly habanero papriku narezanu na polovice, stabljiku celera i crni papar u zrnu te dva prstohvata soli.

Dinstajte tako fazana sat i pol na jednoj strani pa ga u loncu okrenite i sat i pol na laganoj vatri na drugu stranu. 30 minuta prije nego je druga strana fazana dinstanjem gotova, izrežite krumpir na četvrtine, stavite ga u posudu za pečenje zajedno s ružmarinom, krupno narezanim ljubičastim lukom, soli i paprom, prelijte sve to maslinovim uljem, namjestite temperaturu na 170 stupnjeva pa pecite 30-ak minuta. Nakon toga izvadite fazana iz lonca u kojem se dinstao pa ga oprezno, da se ne razbije, položite u posudu u kojoj ste pekli krumpir. Položite ga na krumpir i luk, i zatim sve prelijte sadržajem iz lonca u kojem ste dinstali fazana te ga pecite u pećnici na 150 stupnjeva još nekih 30-ak minuta. Nakon toga izvadite krumpir i fazana iz pećnice servirajte na velikom plitkom ovalu zajedno s krumpirom, a ukrasite ga s grančicom svježeg ružmarina i fetom limuna.

Što se dogodilo? Slana je vođa u kombinaciji s mesom limuna, njegovom koricom i ljubičastim lukom smekšala fazana tako da nije morao "odležati" preko noći.

Ako su moji klijenti, koji su svjetski putnici naučeni na maksimalan luksuz bili zadovoljni, vjerujem da ćete biti i Vi, dragi moji sugrađani... dobar tek Vam želim!

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter