GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Brijunski mediteranski vrt alla rižoto

| Autor: The Outlaw Chef


Veliki je broj nas, Puležana, Istrijana i građana Lijepe naše sa svojom obitelji boravio na jednodnevnom izletu na Brijunima, i pritom uživao u prirodi koja nas je okruživala.

"Ah kako je ovdje lijepo", moglo se čuti glas iz mnoštva… "priroda je ovdje čista i netaknuta", "pogledaj sve te životinje, livade i šume…".

Jednom sam prilikom ne tako davno šećući po Mediteranskom vrtu na otoku u potrazi za gastro inspiracijom, susreo jednu gospođu koja je podrezivala grane na lovoru… razgovarali smo uglavnom o začinskom bilju, a ona mi je između ostalog spomenula: "Danas mi je zadnji dan na otoku, nakon duge službe odlazim u penziju".

Neću zaboraviti te riječi jer je dok ih je izgovarala imala zadovoljno tužan izraz lica, koji je ispričao ostatak njene priče bez izgovorenih riječi…

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Brijunski mediteranski vrt alla rižoto

Sigurno joj je drago što ide u penziju, ali mislim da će joj nedostajati sve ove godine rada koje je uložila u ovaj okoliš i biljke, faliti će joj svakodnevni poslovni problemi i svakodnevne poslovne radosti, faliti će joj i svi oni razgovori s kolegama koji su se odvijali na brodu dok su putovali prema poslu ili se vraćali umorni doma na kopno…

Iza sve ove lijepe prirode i svih tih životinja koje hodaju slobodno otokom krije se velika skupina ljudi, koja danonoćno radi na održavanju izgleda otoka i kvalitete življenja divljih životinja da bi mi mogli uživati u netaknutoj prirodi i miru na jedan dan… to su samozatajni i nevidljivi ljudi, oni su pravi "Man in Black", Will Smith je samo glumac. Njima u čast kreiram ovo jelo. Iako je Badnjak i uskoro Božić, ne moram kuhati neko tradicionalno jelo... I vi ih se sjetite pa im dignite čašu vašeg omiljenog napitka u znak zdravice! Živili!

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Brijunski mediteranski vrt alla rižoto

Sastojci za 4 osobe:

Za rižoto:

  • 4 do 5 šake riže
  • 0,5 kg korijena od celera
  • 0,5 kg mrkve
  • 15 dkg kapara
  • čajna žličica zelenog papra
  • 1 dcl maslinovog ulja

Za povrtni temeljac:

  • 5 češnja češnjaka
  • grančica ružmarina

Priprema:

U 0,5 l kipuće vode ubacimo očišćene i rukom zdrobljene češnje češnjaka i jednu grančicu ružmarina, nakon 7 do 10 minuta kuhanja, maknite lonac s izvora topline. Vaš je povrtni temeljac spreman za podlijevanje.

U poludubokoj tavi na vrelom maslinovom ulju, korijen celera i mrkvu narezanu na kockice pržite nekih 5 do 7 minuta dok lagano na svojoj površini ne požute.

Odmah zatim u tavu ubacite 4 do 5 šaka riže, pa ju uz konstantno miješanje lagano "tostirajte" dok ne postane staklenkasta. Zatim dodajte jednu kaciolu povrtnog temeljca, čajnu žličicu zelenog papra, čajnu žličicu soli, prstohvat sitno nasjeckanih svježih iglica ružmarina.

Sve ovo konstantno miješajte kuhačom uz dodavanje povrtnog temeljca, tek toliko da smjesa ostane gusta i nikako presuha. Nakon nekih 10-ak minuta (to morate dobro paziti, zavisi kakvu rižu imate i koliko joj vremena treba da se skuha, te podatke pročitajte na kutiji od riže koju imate) tavu maknite s izvora topline, pa pustite da još desetak minuta "odleži" na sobnoj temperaturi. Rižoto servirajte na plitkom tanjuru, a možete koristiti grančicu i cvijetove ružmarina kao dekoraciju. Kombinacija kapara, zelenog papra, celera, mrkve i nejodirane morske soli, dat će ovom jelu jak i postojan okus, gotovo kao da ste stavili nekakvo vrhunsko meso - recimo juneći biftek u njega.

Jelo će vas zasititi ali neće pasti "teško" na želudac… Dobar vam tek i sretan Božić, dragi ljudi… vaš Outlaw…

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter