KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT(I) DANA Iskoristite obilje sezonskog (zrelog) voća i pripremite MARMELADU I(LI) SAVIJAČU OD VIŠANJA

| Autor: Jasna ORLIĆ

Obilje zrelog voća iz vrta i voćnjaka ne stigne se pojesti u sirovom obliku. Tako je i s višnjama koje upravo dozrijevaju. Pa kada ga već uzgajamo šteta bi bilo dozvoliti im da poprime boju trule višnje. Kiselkaste su višnje upravo primjerene za preradu u marmeladu, kompot, sok ili kolače.

Kad je riječ o marmeladi ovog sam puta kombinirala višnje s malo jabuka. Dodala sam i nekoliko murva koje su baš dozrele te na kraju pržene i usitnjene lješnjake. Od aroma izabrala sam cimet i rum. Šećer je nezaobilazan ali njega dodajem u minimalnim količinama. Kako se marmelada nije zgušnjavala nakon petnaestak minuta kuhanja dodala sam i pola vrećice pektina. Voća je bilo ukupno oko kilogram i pol. Rezultat je na koncu bio vrlo dobar.

Ali za dva dana dozrela je još jedna tura višanja. Najteži dio posla je dosadno odvajanje od koštica. Čak i ako imate spravicu za odvajanje koštica, utroši se skoro isto vrijeme. Ovoga puta višnje sam koristila za savijaču.

Potrebno je pola kilograma tankih kora za pitu, pola kilograma čistih svježih višanja bez koštica, tri jaja, dvije čaše jogurta, jedna čaša griza, jedna čaša ulja, jedna čaša šećera, vanilin šećer ili ekstrakt vanilije, jedan prašak za pecivo. Kad je riječ o zapremini čaše koristi se ona od dva decilitra.

Najprije napraviti žuti preljev kojim se mažu kore i to tako što mikserom treba dobro umutiti sve sastojke osim višanja. Prvo se umute tri cijela jaja sa čašom šećera, doda aroma vanilije ili vanilij šećer, zatim čaša ulja, pa dvije čaše jogurta i na kraju čaša griza s praškom za pecivo. Treba ostaviti dovoljno preljeva (6 -7 žlica) da se na kraju sve kore dobro namažu po gornjoj strani prije pečenja.

Iz paketa odvojiti tri kore za pitu savijaču. Svaku pojedinačnu koru cijelu tanko namazati pripremljenim preljevom. Samo na treću koru nakon preljeva poredati trećinu višanja cijelom dužinom i širinom kore. Zamotati u štrucu s njene kraće strane. Dakle, tako da zamotana stane u standardnu posudu u kojoj se peku kolači u pećnici, ona dužine 36 centimetara. U posudu naravno treba prvo umetnuti papir za pečenje kolača.

Isti postupak pripreme štruce ponoviti još dva puta. Složiti sve tri štruce jednu pored druge u posudu za kolače) gdje stanu taman tri štruce. Ispeći u zagrijanoj pećnici 40-45 minuta na 180 stupnjeva. Nakon pečenja posipati šećerom u prahu i rezati kada se malo ohladi.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater