KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Protuupalna juha s hokaido tikvom i kurkumom

| Autor: Glas Istre
(Foto Zdravo i slasno)

(Foto Zdravo i slasno)


Helena Jakoliš, autorica je knjiga o zdravoj prehrani, holistička nutricionistica i strastvena zaljubljenica u dobru fotografiju. Iz bogate zbirke njenih recepata objavljenih na njenom portalu Zdravo i slasno preuzeli smo ovu juhu od hokaido tikve, naravno uz njeno odobrenje.

Ako se ponekad osjećate iscrpljeno, skloniji ste upalama i želite ojačati svoj imunološki sustav, onda je ova protuupalna i okrepljujuća juha pravo rješenje za vas. Kada dođu hladni mjeseci, iznimno je važno hraniti naše tijelo pravilnim odabirom namirnica, a ova juha sadrži obilje nutrijenata zahvaljujući bundevi, cejlonskom cimetu, kurkumi i đumbiru. Za mene su juhe vrhunska ljekovita hrana, ne samo zašto što su fine, već su zaista pravi melem za naša crijeva.

Prilično sam opsjednuta hokaido tikvom i ova verzija je jedna od apsolutnih favorita mojih ukućana, ali i klijenata kojima sam izrađivala individualne jelovnike.

Iako upala može biti neophodna, pa čak i korisna za vaše tijelo, može biti i štetna. Upala djeluje i kao prijatelj i kao neprijatelj u tijelu, ovisno o vrsti upale. Prijatelj je akutna upala. Neprijatelj je kronična, sistemska upala. Kronična upala je sistemska i može trajati mjesecima ili godinama. Ovo upalno stanje povezano je s širokim rasponom zdravstvenih stanja.

Sastojci:

1 hokaido bundeva oguljena i izrezana na komade

1/2 pastrnjaka oguljenog i narezanog

1 mali luk oljušten i narezan

1 mali režanj češnjaka

1 / 2 cm korijena đumbira

1/2 žličice kurkume u prahu

1 žlica začinskog bilja, 2 žličice himalajske soli

2 žlice kokosovog ulja, 3 žlice punomasnog kokosovog mlijeka po želji

3 šalica povrtnog temeljca

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 200 C. Pladanj za pečenje obložite papirom za pečenje. Bundevu prepolovite, a polovice s kožom okrenite prema dolje. Pecite oko 15-25 minuta dok bundeva ne omekša. Za to vrijeme stavite kokosovo ulje u lonac za kuhanje i zagrijte te dodajte nasjeckani češnjak i luk. Pirjajte oko 2 -5 minute. Zatim dodajte kurkumu, temeljac i ostale sastojke osim gustog kokosovog mlijeka i pečene bundeve. Neka se krčka na laganoj vatri desetak minuta. Nakon 10 minuta dodajte bundevu i nastavite kuhati još 5 minuta. Maknite s vatre, dodajte kokosovo gusto mlijeko te smiksajte štapnim mikserom i po želji dodajte malo kokosove kreme i promiješajte. U slast!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum