KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Najbolji kolač s trešnjama, jednostavan i brzo gotov

| Autor: Glas Istre
Kolač s trešnjama (Pixabay)

Kolač s trešnjama (Pixabay)


Kad trešnje rode onda ne znaš što s njima. Ima ih više nego previše. Za razliko od prošle, ova je godina najčešće jako rodna voćem. Osim što ćemo crvene plodove podijeliti s prijateljima, skuhati džem, naslagati ih sa šećerom u rakiju, valjalo bi napraviti i kolač. Predlažemo onaj jednostavan desert s jogurtom. Brzo je gotov, miksa se sve u jednoj zdjeli, a gotovo svima se sviđa. Umjesto trešanja mogu se koristiti višnje ili neko drugo sezonsko voće.

Sastojci:

3 jaja

1/2 šalice šećera

1 vanilij šećer

2 dcl jogurta

1/2 šalice rastopljenog maslaca ili ulja

2 šalice (2 dcl) brašna

1 žličica sode bikarbone

300 - 350 grama čistih trešanja bez koštica

malo šećera u prahu

Postupak:

Očistiti trešnje od koštica. Upaliti pećnicu na 180 stupnjeva. Umutiti tri cijela jaja sa šećerom i vanilij šećerom nekoliko minuta dok smjesa ne posvijetli.

Dodati jogurt, izmiksati, pa zatim dodati rastopljeni maslac. Kada se sve sjedini miksajući, postepeno dodavati brašno sa sodom bikarbonom ili praškom za pecivo, kao i prstohvat soli. Smjesa treba biti dovoljno tekuća da se može uliti u pekač za kolače. Ovisno o veličini jaja, ponekad je potrebno malo manje brašna od navedenog.

Prethodno namazati pekač (20 x 33 cm) maslacem ili uljem posipati mrvicama ili brašnom kako se ne bi kolač zalijepio za dno. Može se korostiti i okrugli kalup za torte. Uliti smjesu u pekač pa zatim na nju ravnomjerno poslagati trešnje i malo ih utisnuti. Kolač peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Na kraju pečenja probosti ga čačkalicom. Ako tijesto ne ostaje na njoj, kolač je gotov, u protivnom nastaviti s pečenjem još nekoliko minuta. Gotov kolač posipati šećerom u prahu i izrezati na kocke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater