Kolač od jagoda
Ovaj kolač s jagodama mirisan je i vrlo jednostavan za pripremu. Konzistencijom je slična pudingu od vanilije. Tijesto se priprema na bazi jaja, mlijeka, brašna i šećera. U ovom su slučaju korištene jagode, ali se može upotrijebiti i drugo voće kao što su jabuke ili marelice. Kod serviranja može se dodati i malo šlaga ili krem sladoleda. Radi se o desertu bez masnoća, dakle bez maslaca illi ulja. Možete ga začiniti vanilijom ili koricom limuna. Ako ga pustite u hladnjaku i uživate sutradan desert je još bolji
Sastojci za kalup od 18-20 cm
3 jaja
300 g jagoda
100 g glatkog brašna
200 mililitara mlijeka
120 g šećera
1 vanilin šećer
Priprema:
Za početak očistite jagode, uklonite im peteljke, dobro ih operite i prepolovite.
U drugu zdjelu stavite jaja sa šećerom i vanilijom. Sve umutite električnom miješalicom dok ne dobijete pjenastu smjesu.
Dodajte malo po malo prosijano brašno i nastavite miješati tijesto električnom pjenjačom ali većom brzinom.
Polako dodajte mlijeko koje nije prehladno i lopaticom miješajte tijesto odozdo prema gore.
Kalup za tortu namazati maslacem ili uljem. Na dno posude poredajte jagode prerezane na pola.
Jagode prelijte tijestom od mlijeka, jaja i brašna dok ne budu potpuno pokrivene.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 170 stupnjeva oko 45-50 minuta.
Ako primijetite da površina postaje pretamna prekrijte je listom papira za pečenje.
Kada kolač lijepo porumeni, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se hladi u kalupu za pečenje na sobnoj temperaturi jedan sat.
Zatim ga stavite u hladnjak barem 2 sata prije serviranja. Obilno ga pospite šećerom u prahu prije posluživanja.