ilustracija
Sastojci:
300 ml svježe cijeđenog soka od naranče
4 žlice pekmeza od šipka
120 g šećera
2 vanilin šećera
naribana korica dvije naranče
200 g pečenih mljevenih oraha
130 g oštrog brašna
2 žlice kakaa
1 prašak za pecivo
100 ml ulja
100 g posne čokolade
2-3 žlice pekmeza od šipka + malo za premazati biskvit
120 g posnog mljevenog keksa
1 vanilin šećer
150 ml svježe cijeđenog soka od naranče
Za posipanje:
cca 50 g sjeckanih pečenih oraha
Priprema
Naranče dobro oprati i naribati koricu od dvije, a zatim iscijediti ukupno 450 ml soka. Orahe staviti u tavu i prepržiti na srednjoj vatri 10-ak minuta vodeći računa da ne zagore. Pečene prebaciti u krpu i protrljati kako bi se skinula kožica. 200 g samljeti, a ostatak nasjeckati za posipanje.
Biskvit:
U posudu naliti 300 ml soka od naranče, dodati pekmez od šipka (srednje gustine), šećer i vaniliju, koricu naranče, mljevene orahe i prosijane praškaste sastojke. Sve dobro promiješati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno miješanje.
Smjesu izliti u pleh (dim. 30x20 cm ili slične površine) koji se obloži pek papirom i peći na 180 oko 30 min (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni). Pečen biskvit izvaditi i prohladiti.
Premazati u tankom sloju sa šipkovim pekmezom čisto da se fil ne bi odvajao.
Premaz (fil):
Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomiješanu sa pekmezom. U posebnoj posudi dobro izmiješati mljeveni keks, sok i vaniliju pa dodati i prethodnu smjesu i sve fino sjediniti. Fil premazati na biskvit i posuti sa sjeckanim pečenim orasima.