Cvjetača ili karfiol, osim što je vrlo zdrava, bogat izvor vitamina B, C, A i K i minerala, te joj pripisuju antikancerogena svojstva, vrlo je zanimljiv sastojak u kulinarstvu.
Vrlo je hranjiva, a ujedno i dijetalna, te se može pripremiti brzo i na brojne načine. Danas vam donosimo recept za superbrzo varivo, za koje vam treba svega nekoliko sastojaka i gotovo je u 30-ak minuta.
Sastojci za 4 osobe:
Priprema:
Očistite karfiol i cijelu glavicu kratko prokuhajte u vodi u koju ste dodali malo soka od limuna.
Izvadite karfiol iz vode (sačuvajte vodu u kojoj se kuhao) i odvojite "cvjetiće", a ostatak glavice sitno nasjeckajte.
Od ulja i brašna napravite zapršku i dodajte u vodu u kojoj se kuhao karfiol. Kad voda zakuha, ubacite usitnjeni karfiol i kuhajte još desetak minuta.
Pred sam kraj kuhanja, ubacite kiselo vrhnje i prokuhajte sve skupa još par minuta.
Servirajte u duboke tanjure ili zdjelice, a po želji možete posuti pršemulom i ubaciti u varivo croutonse - kockice prepečenog kruha.
Dobar tek!