KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Slane palačinke s kremastim nadjevom od gljiva i sirom

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Ovo jednostavno jelo koje se brzo pripravlja oduševit će nepce i najzahtjevnijeg sladokusca - a treba vam 15-ak minuta za pripremu i još 20-ak minuta za pečenje.

Sastojci za 8 palačinki:

Za palačinke

  • 40 g maslaca
  • 250 g brašna tip 00
  • mlijeko
  • 3 jaja
  • prstohvat soli

Za bešamel s gljivama

  • 25 g maslaca
  • 25 g brašna tip 00
  • 250 g punomasno mlijeko
  • prstohvat soli
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 500 g šampinjona
  • Maslinovo ulje
  • Prstohvat crnog papra
  • 1 češnjak

Za punjenje

  • 200 g sira Fontina (ako ne možete naći sir Fontina, možete staviti bilo koji topljivi sir po vašem izboru ili gorgonzolu ako volite intenzivniji okus)

Priprema:

Tijesto za palačinke:

Otopite maslac i ostavite da se ohladi. Za to vrijeme u zdjeli razmutite jaja, dodajte mlijeko, prstohvat soli i vilicom izmiješajte sastojke.

Brašno prosijte direktno u smjesu i brzo miješajte pjenjačom da se ne bi stvorile grudice, pa dodajte rastopljeni mlaki maslac i miješajte dok smjesa ne postane glatka.

Pokrijte tijesto za palačinke prozirnom folijom i stavite u hladnjak na oko 30 minuta.

Dok tijesto odmara, pripremite nadjev.

Za bešamel, ulijte mlijeko u dublju tavu i kuhajte na vrlo laganoj vatri. Zatim ga začinite muškatnim oraščićem i dodajte prstohvat soli.

U međuvremenu u lonac stavite maslac i pustite da se lagano otopi, pa ga maknite s vatre, dodajte prosijano brašno i brzo izmiješajte pjenjačom, pa vratite lonac na vatru i uz brzo miješanje kuhajte dok smjesa lagano ne porumeni, pa ulijte vruće mlijeko i miješajte pjenjačom. Kuhajte bešamel 5-6 minuta, uz miješanje, dok se ne zgusne i ne počne ključati.

Bešamel prebacite u zdjelu i prekrijte prozirnom folijom.

Šampinjone očistite vlažnom krpom, sastružite višak zemlje malim nožem, pa odrežite zadnji dio peteljke i narežite gljive.

U tavu ulijte ulje, dodajte, dodajte češnjak i pustite da se zapeče na laganoj vatri; dodajte gljive i ostavite da se kuhaju oko 5-10 minuta dok ne uvenu, a zatim izvadite češnjak.

Otprilike polovicu gljiva prebacite u čašu blendera zajedno s bešamelom i kratko izmiksajte. Izlijte u posudu, dodajte prstohvat muškatnog oraščića, začinite solju i paprom i ostavite sa strane.

Tavu za palačinke namastite maslacem i stavite je na štednjak da se zagrije, pa ispecite palačinke.

Sir fontina narežite na kockice. Lagano zagrijte bešamel s gljivama, pa tom mješavinom i kockicama fontine namažite palačinke, pa ubacite i nešto šampinjona koje ste prije ostavili sa strane.

Tako pripremljene palačinke, nakon što ste ih namazali, preklopite na pola, pa ponovno na pola, tako da dobijete trokut.

Složite palačinke u pleh, prelijte s još bešamela i ukrasite

Palačinke završite dodavanjem žlice bešamela i ukrasite preostalim gljivama. Stavite u pećnicu na 2-3 minute, dok se sir ne otopi.

Servirajte na plitkim tanjurima.

Dobar tek!

Izvor

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter