Ilustracija (Unsplash)
Ovo jednostavno jelo koje se brzo pripravlja oduševit će nepce i najzahtjevnijeg sladokusca - a treba vam 15-ak minuta za pripremu i još 20-ak minuta za pečenje.
Sastojci za 8 palačinki:
Za palačinke
Za bešamel s gljivama
Za punjenje
Priprema:
Tijesto za palačinke:
Otopite maslac i ostavite da se ohladi. Za to vrijeme u zdjeli razmutite jaja, dodajte mlijeko, prstohvat soli i vilicom izmiješajte sastojke.
Brašno prosijte direktno u smjesu i brzo miješajte pjenjačom da se ne bi stvorile grudice, pa dodajte rastopljeni mlaki maslac i miješajte dok smjesa ne postane glatka.
Pokrijte tijesto za palačinke prozirnom folijom i stavite u hladnjak na oko 30 minuta.
Dok tijesto odmara, pripremite nadjev.
Za bešamel, ulijte mlijeko u dublju tavu i kuhajte na vrlo laganoj vatri. Zatim ga začinite muškatnim oraščićem i dodajte prstohvat soli.
U međuvremenu u lonac stavite maslac i pustite da se lagano otopi, pa ga maknite s vatre, dodajte prosijano brašno i brzo izmiješajte pjenjačom, pa vratite lonac na vatru i uz brzo miješanje kuhajte dok smjesa lagano ne porumeni, pa ulijte vruće mlijeko i miješajte pjenjačom. Kuhajte bešamel 5-6 minuta, uz miješanje, dok se ne zgusne i ne počne ključati.
Bešamel prebacite u zdjelu i prekrijte prozirnom folijom.
Šampinjone očistite vlažnom krpom, sastružite višak zemlje malim nožem, pa odrežite zadnji dio peteljke i narežite gljive.
U tavu ulijte ulje, dodajte, dodajte češnjak i pustite da se zapeče na laganoj vatri; dodajte gljive i ostavite da se kuhaju oko 5-10 minuta dok ne uvenu, a zatim izvadite češnjak.
Otprilike polovicu gljiva prebacite u čašu blendera zajedno s bešamelom i kratko izmiksajte. Izlijte u posudu, dodajte prstohvat muškatnog oraščića, začinite solju i paprom i ostavite sa strane.
Tavu za palačinke namastite maslacem i stavite je na štednjak da se zagrije, pa ispecite palačinke.
Sir fontina narežite na kockice. Lagano zagrijte bešamel s gljivama, pa tom mješavinom i kockicama fontine namažite palačinke, pa ubacite i nešto šampinjona koje ste prije ostavili sa strane.
Tako pripremljene palačinke, nakon što ste ih namazali, preklopite na pola, pa ponovno na pola, tako da dobijete trokut.
Složite palačinke u pleh, prelijte s još bešamela i ukrasite
Palačinke završite dodavanjem žlice bešamela i ukrasite preostalim gljivama. Stavite u pećnicu na 2-3 minute, dok se sir ne otopi.
Servirajte na plitkim tanjurima.
Dobar tek!