(Foto: Shutterstock)
Sezona je gljiva, a blagotvorna svojstva bukovače još davnih dana otkrili Kinezi.
Ova gljiva ima ljekovita svojstva za ljude koji pate od anemije, povišenog kolesterola, bolova i ukočenosti, jer sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, kao i klorofil koji ubrzava regeneraciju krvnih žila te vlakna koja potiču izbacivanje štetnih tvari iz organizma.
A osim što je ljekovita, uz to je i izuzetno ukusna, stoga vam donosimo recept za šugo od bukovača.
Sastojci:
300 g bukovača
2 ili 3 glavice luka
1 jušna žlica koncentrata rajčice
maslinovo ulje
1,5 dcl crnog vina
sol
papar (po želji)
sušeno povrće
Priprema:
Na vrelom ulju izdinstati dvije do tri sitno isjeckane glavice luka. Kad luk poprimi tamno smeđu boju, dodati isjeckane bukovače i zajedno dinstati dok i bukovače ne poprime boju.
Podlijevati s vodom i crnim vinom, ovisno o gustoći i intenzitetu okusa koji se želi dobiti.
Po želji dodati i malo pasate, a za jaču aromu sušeno povrće (suhe rajčice, patlidžan)…
Kuhati maksimalno pola sata, ovisno o količini i veličini na koje ste nasjeckali bukovače.
Kao prilog najbolje poslužiti palentu ili rižu.
Dobar tek!