KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Sezona je gljiva - donosimo vam recept za šugo od bukovača

| Autor: Marina VUKŠIĆ
(Foto: Shutterstock)

(Foto: Shutterstock)


Sezona je gljiva, a blagotvorna svojstva bukovače još davnih dana otkrili Kinezi.

Ova gljiva ima ljekovita svojstva za ljude koji pate od anemije, povišenog kolesterola, bolova i ukočenosti, jer sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, kao i klorofil koji ubrzava regeneraciju krvnih žila te vlakna koja potiču izbacivanje štetnih tvari iz organizma.

A osim što je ljekovita, uz to je i izuzetno ukusna, stoga vam donosimo recept za šugo od bukovača.

Sastojci:

300 g bukovača

2 ili 3 glavice luka

1 jušna žlica koncentrata rajčice

maslinovo ulje

1,5 dcl crnog vina

sol

papar (po želji)

sušeno povrće

Priprema:

Na vrelom ulju izdinstati dvije do tri sitno isjeckane glavice luka. Kad luk poprimi tamno smeđu boju, dodati isjeckane bukovače i zajedno dinstati dok i bukovače ne poprime boju.

Podlijevati s vodom i crnim vinom, ovisno o gustoći i intenzitetu okusa koji se želi dobiti.

Po želji dodati i malo pasate, a za jaču aromu sušeno povrće (suhe rajčice, patlidžan)…

Kuhati maksimalno pola sata, ovisno o količini i veličini na koje ste nasjeckali bukovače.

Kao prilog najbolje poslužiti palentu ili rižu.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter