(Pixabay)
Quiche Lorraine je otvorena slana pita je od prhkog tijesta s raznovrsnim nadjevima koja je tijekom 20. i 21. stoljeća postala omiljeni zalogaj na zabavama diljem svijeta. Porijeklo vuče iz Njemačke, a kasnije su je preuzeli i usavršili francuski kuhari.
Naziv dolazi od njemačke riječi "kuchen" (kolač), prvi quiche dolazi iz njemačke srednjovjekovne pokrajine Lothringen, koja se kasnije preimenovala u Lorraine. Tako je nastao naziv najpoznatiji quiche u svijetu - Quiche Lorraine.
Ovaj recept je vrlo prilagodljiv, te sastojke možete odabrati po svom ukusu, no obavezan je preljev na bazi vrhnja i jaja.
Sastojci
Za tijesto:
Za nadjev:
Priprema:
U većoj posudi umiješajte brašno, sol, maslac narezan na kockice, jaje i žlicu vrhnja, i mijesite dok ne dobijete mekano tijesto.
Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da "odmori".
Za nadjev, operite brokulu i narežite na manje cvjetove, a poriluk narežite na kolutove. Brokulu i poriluk prokuhajte par minuta u ključaloj vodi pa procijedite.
Slaninu (ili šunku) narežite na kockice, a gaudu naribajte.
U posudi pomiješajte kiselo vrhnje, mlijeko, sol, papar, muškatni oraščić i jaja. U tu smjesu dodajte kockice šunke i naribani sir pa pomiješajte.
Tijesto izvadite iz frižidera i razvaljajte ga za kalup, pa na par mjesta izbodite viljuškom da bude prhkije.
Rasporedite po tijestu brokulu i poriluk, pa zalijte smjesom od vrhnja, jaja, šunke i sira i posložite na to cherry rajčice. Ako želite, možete na vrh posipati još ribane gaude.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
Dobar tek!