KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Quiche Lorraine - jednostavna i slasna slana pita od prhkog tijesta

| Autor: Glas Istre
(Pixabay)

(Pixabay)


Quiche Lorraine je otvorena slana pita je od prhkog tijesta s raznovrsnim nadjevima koja je tijekom 20. i 21. stoljeća postala omiljeni zalogaj na zabavama diljem svijeta. Porijeklo vuče iz Njemačke, a kasnije su je preuzeli i usavršili francuski kuhari.

Naziv dolazi od njemačke riječi "kuchen" (kolač), prvi quiche dolazi iz njemačke srednjovjekovne pokrajine Lothringen, koja se kasnije preimenovala u Lorraine. Tako je nastao naziv najpoznatiji quiche u svijetu - Quiche Lorraine.

Ovaj recept je vrlo prilagodljiv, te sastojke možete odabrati po svom ukusu, no obavezan je preljev na bazi vrhnja i jaja.

Sastojci

Za tijesto:

  • 200 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • pola žličice soli

Za nadjev:

  • pola većeg poriluka
  • 200 g cvjetova brokule
  • 10-ak cherry rajčica
  • 100 g slanine ili šunke
  • 1 i pol čaša kiselog vrhnja
  • 150 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • sol
  • papar
  • muškatni oraščić
  • 100 g naribane gaude

Priprema:

U većoj posudi umiješajte brašno, sol, maslac narezan na kockice, jaje i žlicu vrhnja, i mijesite dok ne dobijete mekano tijesto.

Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da "odmori".

Za nadjev, operite brokulu i narežite na manje cvjetove, a poriluk narežite na kolutove. Brokulu i poriluk prokuhajte par minuta u ključaloj vodi pa procijedite.

Slaninu (ili šunku) narežite na kockice, a gaudu naribajte.

U posudi pomiješajte kiselo vrhnje, mlijeko, sol, papar, muškatni oraščić i jaja. U tu smjesu dodajte kockice šunke i naribani sir pa pomiješajte.

Tijesto izvadite iz frižidera i razvaljajte ga za kalup, pa na par mjesta izbodite viljuškom da bude prhkije.

Rasporedite po tijestu brokulu i poriluk, pa zalijte smjesom od vrhnja, jaja, šunke i sira i posložite na to cherry rajčice. Ako želite, možete na vrh posipati još ribane gaude.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter