ilustracija
Sastojci:
1 purica (2 kg)
2 žlice Vegete
Za premazivanje i nadjev
80 g cvjetnog meda
3 žlice octa
3 žlice ulja
pola naranče
2 poriluka
50 ml vruće vode
Za prilog
150 griže
500 ml vode
2 žličice Vegete
60 g naribanog parmezana
1 jaje
½ žličice đumbira
2 žlice nasjeckanog peršina
1-2 žlice krušnih mrvica
100 g sira edamera narezanog na kockice
ulje za prženje
Za umak
½ žličice đumbira
papar
2-3 žlice bijelog vina
1-2 žličice Gussnela Dolcela
50-100 ml vode
Priprema:
Puricu očistite, operite, a zatim natrljajte vegetom izvana i iznutra. U manjoj zdjelici pomiješajte med, ocat i žlicu ulja. U utrobu stavite pola naranče, očišćeni poriluk, i to samo bijeli dio.
Na nauljeni pleh stavite puricu i podlijte vrućom vodom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C oko sat vremena. Nakon toga puricu premažite dijelom pripremljene mješavine meda, octa i ulja. Puricu pecite podlijevajući vodom, a tijekom pečenja premažite preostalom mješavinom i pecite dok meso ne omekša.
Rižu stavite u kipuću vodu, dodajte vegetu i kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Maknite s vatre i malo ohladite.
Dodajte naribani parmezan, razmućeno jaje, đumbir, peršin, 1-2 žlice krušnih mrvica i sve dobro izmiješajte. Rukom oblikujte male kuglice, a u sredinu svake stavite kockicu sira. Kuglice od riže uvaljajte u krušne mrvice i pržite u dubokom ulju dok ne postanu svijetložute.
Pečenu puricu izvadite iz pleha, a suvišnu masnoću ocijedite.
Umak od pečenja izlijte u manju posudu, dodajte đumbir, papar, vino i Gussnel razmućen u vodi. Zajedno kuhajte 1-2 minute uz stalno miješanje.