Ilustracija (Pixabay.com)
Punjene paprike tradicionalno su jelo u svim kuhinjama jugoistočne Europe. Najčešće se pripremaju tako da se paprike pune mješavinom mljevenog mesa, riže i nekoliko začina.
Primjerice, u Bugarskoj, smjesa za punjenje se poprži i pripremi ranije - a sastoji se od riže, luka, mljevenog mesa i začina - te se već skuhanom smjesom pune paprike, koje se potom stavlju u pleh, gdje se dodaje voda te se sve peče u pećnici.
U nekim inačicama ovog popularnog jela, punjene paprike se mogu pripremati i u dubljoj tavi, a osim mljevenog mesa i riže, može se koristiti povrće poput poriluka, graha, svježeg sira, jaja…
U našim krajevima obično se koriste žute paprike babure, a ista receptura odlično funkcionira i s crvenim paprikama.
Recept je prilično jednostavan, tako da sve varijacije prepuštamo vašoj kulinarskoj kreativnosti, a ovdje donosimo najjednostavniju verziju, te su sastojci dovoljni za ručak za 6 osoba:
Sastojci:
Unutrašnjost paprika babura očistite od sjemenki.
Zatim u posudu stavite mljeveno meso, te dodajte dvije sitno narezane kapule, 2 isjeckana režnja češnjaka i žličicu mljevene slatke paprike. Sol, papar i kajenski papar dodajte po ukusu, a na kraju dodajte 6 žlica riže te malo sitno sjeckanog peršina.
Sve to dobro izmiješajte i smjesom napunite paprike.
U lonac za kuhanje stavite ulje i prepržite kratko dvije žlice brašna, kao da radite prežganu juhu, te u to dodajte kunšervu (može i šalša, ako ne želite preintenzivan okus pomidora).
Polako dolijevajte vodu, dok ne dobijete željenu gustoću umaka.
U umak stavite punjene paprike, poklopite i kuhajte na umjerenoj vatri sat i pol.
Preporuka: poslužite s pire krumpirom.
Dobar tek!