KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Punjene paprike - kulinarski klasik za sve generacije

| Autor: Tea TIDIĆ
Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


Punjene paprike tradicionalno su jelo u svim kuhinjama jugoistočne Europe. Najčešće se pripremaju tako da se paprike pune mješavinom mljevenog mesa, riže i nekoliko začina.

Primjerice, u Bugarskoj, smjesa za punjenje se poprži i pripremi ranije - a sastoji se od riže, luka, mljevenog mesa i začina - te se već skuhanom smjesom pune paprike, koje se potom stavlju u pleh, gdje se dodaje voda te se sve peče u pećnici.

U nekim inačicama ovog popularnog jela, punjene paprike se mogu pripremati i u dubljoj tavi, a osim mljevenog mesa i riže, može se koristiti povrće poput poriluka, graha, svježeg sira, jaja…

U našim krajevima obično se koriste žute paprike babure, a ista receptura odlično funkcionira i s crvenim paprikama.

Recept je prilično jednostavan, tako da sve varijacije prepuštamo vašoj kulinarskoj kreativnosti, a ovdje donosimo najjednostavniju verziju, te su sastojci dovoljni za ručak za 6 osoba:

 

Sastojci:

  • 70 dkg miješanog mljevenog mesa
  • 2 kapule
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 žlica mljevene slatke paprike
  • sol
  • papar
  • kajenski papar
  • 6 žlica riže
  • sitno sjeckani peršin
  • 1 kg paprika babura
  • 1 dcl maslinova ulja
  • 2 velike žlice brašna
  • 3 velike žlice kunšerve (koncentrata rajčice) ili šalše (passata)

Unutrašnjost paprika babura očistite od sjemenki.

Zatim u posudu stavite mljeveno meso, te dodajte dvije sitno narezane kapule, 2 isjeckana režnja češnjaka i žličicu mljevene slatke paprike. Sol, papar i kajenski papar dodajte po ukusu, a na kraju dodajte 6 žlica riže te malo sitno sjeckanog peršina.

Sve to dobro izmiješajte i smjesom napunite paprike.

U lonac za kuhanje stavite ulje i prepržite kratko dvije žlice brašna, kao da radite prežganu juhu, te u to dodajte kunšervu (može i šalša, ako ne želite preintenzivan okus pomidora).

Polako dolijevajte vodu, dok ne dobijete željenu gustoću umaka.

U umak stavite punjene paprike, poklopite i kuhajte na umjerenoj vatri sat i pol.

Preporuka: poslužite s pire krumpirom.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter