KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Probajte Stifado - aromatični grčki gulaš

| Autor: Sandra Rončević
Stifado

Stifado


Kad vam treba nešto fino, mirisno, utješno i toplo, skuhajte stifado – divni aromatični grčki gulaš koji će se sa svojim aromatičnim notama cimeta i klinčića savršeno uklopiti na blagdansku trpezu. Uz njega skuhajte njoke, palentu, tjesteninu ili pire krumpir i dobit ćete divan blagdanski ručak i iz jednog lonca nahraniti veći broj ljudi, piše Novi list

Sastojci (za 4-6 osoba): 

1 kg junetine (ja biram lopaticu)

1 veća glavica luka

500 g ljutike

4-5 komada svježe rajčice tipa šljivar ili 400 g konzervirane sitno sjeckane rajčice (polpe)

4-5 režnjeva češnjaka

2-3 klinčića

½ štapića cimeta

250 ml crnog vina

2 žlice balzamičnog octa (ili klasičnog vinskog octa)

75 ml maslinova ulja

500 ml mesnog temeljca ili vode

2 žlice koncentrata rajčice

malo muškatnog oraščića

par sitnih grančica ružmarina

3-4 lovorova lista

1 žličica soli

½ žličice papra

 Priprema:

Juneću lopaticu (možete i neki drugi komad junetine koji volite u gulašima i saftovima) posušite kuhinjskim ubrusima pa narežite na veće kocke podjednake veličine, otprilike 3×3 cm. Luk ogulite i narežite na sitno. Ljutiku stavite u manju posudu, prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji par minuta pa ogulite i ostavite u komadu. Na ovaj ćete je način puno lakše i brže oguliti. 

Zagrijte posudu u kojoj ćete kuhati stifado (kod mene je to uvijek veća posuda od lijevanog željeza koja ide u pećnicu), dodajte polovicu maslinova ulja pa u 3-4 navrata popecite narezano meso (svaki put dodajte malo ulja). Nemojte peći sve odjednom jer će se zbog nedostatka mjesta u posudi, umjesto da se popeče i zaprži, meso početi pirjati i pustiti tekućinu, a to svakako želimo izbjeći. Popečeno meso izvadite na tanjur. 

Na istom ulju (po potrebi dodajte još malo ulja) nekih 6-7 minuta sotirjate nasjeckani luk te po potrebi dodajte malo vina kako biste deglazirali dno posude. Dodajte grublje narezani ili drobljeni češnjak, sotirajte ga minutu-dvije pa dodajte koncentrat rajčice te nakon dvije minute i sitno nasjeckanu svježu rajčicu ili konzerviranu polpu i nastavite pirjati narednih desetak minuta dok se ne reducira tekućina. Vratite meso natrag u posudu, propirjajte ga 5-6 minuta, potom dodajte vino i ocat pa nastavite pirjati dodatnih 5-6 minuta dok ne ishlapi alkohol. 

Dodajte cimet, klinčić, lovor, ružmarin, malo muškatnog oraščića, posolite i popaprite, lagano promiješajte, dodajte 400 ml vrućeg mesnog temeljca ili vruće vode, poklopite i stavite kuhati/peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160°C i kuhajte 90 minuta. 

Dok se stifado polako kuha u pećnici, popecite očišćenu ljutiku. Zagrijte dublju tavu, dodajte maslinovo ulje pa ubacite cijelu ljutiku (ako je jako velika, prepolovite je) i fino je zazlatite sa svih strana (za ovo će vam trebati 7-8 minuta, pazite da je ne prepečete, ne smije zagoriti). 

Nakon što je proteklo 90 minuta u pećnici, dodajte popečenu ljutiku i preostalih 100 ml temeljca ili vode, lagano promiješajte i vratite natrag u pećnicu te kuhajte dodatnih 60 minuta. 

Gotovi stifado poslužite uz kuhanu tjesteninu (u Grčkoj je to obično tjestenina u obliku zrna ječma, orzo), pire krumpir, palentu, bulgur, rižu, odnosno uz vama omiljeni prilog. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter