KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Pad Thai - unesite dašak egzotike u vaš kulinarski "laboratorij"

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay.com)

Pad Thai je tipična tajlandska ulična hrana spravljena od rezanca riže kojima se u woku dodaju kozice, meso ili tofu, kao i povrće, kikiriki, začini i ukusni začine poput tamarindinog soka ili ribljeg umaka.

Ako ga nikad niste isprobali ovakve recepture, donosimo vam vrlo jednostavnu recepturu za pripremu kod kuće, gdje ćete okusiti jedinstven okus ovog jela snažnog karaktera, cijenjen i od zapadnjačkih sladokusaca.

Pad Thai se ne smatra pravim nacionalnim jelom Tajlanda, ali sigurno jest da predstavlja suštinu i sklad svoje kuhinje, i nalazi savršenu ravnotežu između slanih, slatkih, gorkih i kiselih nota.

Sastojci:

  • 300 g Rezanaca od riže
  • 200 g očišćenih kozica
  • 150 g sojinih klica
  • 80 g kikirikija
  • 60 g ulja
  • 0,5 dcl vode
  • 40 g riblje paštete
  • 40 g Tamarindinog soka
  • 20 g umaka od soje
  • 3 režnja češnjaka
  • Korijander po ukusu
  • Luk po ukusu

Priprema:

Rezance od riže prekrijte toplom vodom i ostavite da se natapaju dok ne dođe vrijeme za dodavanje u kuhanje.

Operite i osušite korijander, a zatim sitno nasjeckajte luk.

Zagrijte wok, ulijte 30 g ulja, zatim dodajte nasjeckani kikiriki i pržite ih nekoliko minuta, često miješajući da ih ne izgore. Zatim ih prebacite u zdjelu i ostavite na stranu.

Uklonite već iskorišteno ulje iz woka i prelijte ostalih 30 g sjemenskog ulja, a zatim naribajte režnjeve češnjaka i pržite ih na srednje jakoj vatri nekoliko minuta.

Ocijedite rezance od riže i prebacite ih u wok, promiješajte da se pomiješa s umakom i pirjajte na srednje jakoj vatri.

Dodajte tamarindin sok i riblju paštetu, dobro promiješajte, a zatim dodajte polovicu sojinog umaka i ponovo promiješajte.

Ulijte vodu i povećajte temperaturu kuhanja a zatim dodajte nasjeckani korijander i vlasac, miješajući i dalje.

Dodajte i klice soje, koje ste prethodno isprali, i pomiješajte da ih pomiješate s ostatkom pripravka, te popržite na jakoj vatri.

Sada premjestite rezance od riže na jednu stranu woka kako biste stvorili slobodan prostor i dodajte 17 kozica; ostatak sojinog umaka prelijte samo na kozice.

Kratko popržite, lagano miješajući da se ne raspadnu. Kad popržite kozice, promiješajte ih s ostatkom sastojaka i poprženim kikirikijem.

Dodajte sol, promiješajte i ugasite vatru.

Poslužite toplo uz koju krišku limete.

Dobar tek!

Izvor


Podijeli: Facebook Twiter








Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom