KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA Nek' miriše na jesen: KOTONJATA ILI SIR OD DUNJA

| Autor: Glas Istre

SASTOJCI:

2 kg dunja

600 g šećera

suho lišće lovora

sok od 1 limuna

PRIPREMA:

Dunje samo operete, očistite sjemenke i tvrde dijelove, izrežete na krupne kocke i stavite kuhati u minimalno vode. Čim dunje omekšaju, iscijedite vodu. Tu vodu ponudite kao okrepljujući čaj. Izuzetno je ukusan i miriše.

Uzmite štapni mikser i od preostalih dunja napravite što homogeniju kašu. Vratite dunje na štednjak, dodajte šećer, sok od jednog limuna i krenite kuhati. Kuhajte na laganoj vatri i povremeno miješajte. Dunje će postepeno i polako mijenjati boju. Najprije će dobiti svijetlo rozu boju. Što duže kuhate, boja će biti tamnija i smjesa će postajati gušća. Ja sam kuhala sigurno 3 sata.

Kada smjesa postane toliko gusta da jedva vrtite kuhaču, to je to. Ako želite dodati sjeckane bademe, orahe ili slično, sada je taj moment. Istresite smjesu na masni papir, poravnajte je da dobijete željenu debljinu i sušite na hladnom mjestu barem tjedan dana. Narežite kocke, uvaljajte ih u šećer i opet pustite da se suši. Ako je bura ili vjetrovito vrijeme, iznesite kocke van na sušenje. To će sigurno pomoći i ubrzati proces.

Nakon 2-3 dana kocke možete spremiti u staklanu posudu. Između kocki stavite suho lišće lovora. (izvor Prirodna.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter